Iun 04

Se vorbeste foarte mult in aceste zile de initiativa Guvernului de a scadea contributia virata catre pilonul 2 de pensii, catre pensia privata obligatorie, de la 2.5% din salariul brut (actualul nivel), la 0.5%.

Dincolo de legitimitatea unei astfel de masuri si incertitudinea aplicarii ei, astfel de masuri au mai fost aplicate de catre Guvern. Astfel, desi pilonul 2 a fost institutionalizat la sfarsitul anului 2007, iar primele contributii au fost incasate in mai 2008, acestea fiind in valoare de 2% din venitul brut al angajatului, in 2009, Guvernul a hotarat sa limiteze contributia la 2% pentru respectivul an, in ciuda legii care preciza ca incepand cu acel an, contribuia ar fi trebuit majorata la 2.5%. Astfel, posibilitatea instituirii masurii vehiculata acum este sustinuta de un precendent, insa aplicarea acesteia ar duce la reducerea dramatica a veniturilor la pensie a actualei generatii de pana in 35 de ani.

In graficul de mai jos, am analizat activul acumulat de catre un angajat cu un venit brut de 2500 RON, in patru variante:

1. Varianta 1 – cat ar fi acumulat angajatul daca legea s-ar fi aplicat asa cum a fost prevazut in textul initial, adica daca ar fi crescut contributia cu 0.5% in fiecare an, incepand cu 2009, pana aceasta ar fi ajuns la 6%

2. Varianta 2 – cat ar cumula angajatul daca s-ar pastra calendarul de crestere a contributiei cu 0.5% pe an, tinand cont de faptul ca in 2009, contributia a fost numai 2% in loc de 2.5%. Astfel, varianta aceasta analizeaza cat ar cumula angajatul daca in 2010 s-ar mentina contributia la 2.5%, in 2011, ar creste la 3%, in 2012 la 3.5% si tot asa pana la 6%.

3. Varianta 3 – cat ar cumula angajatul daca s-ar scadea contributia la 0.5% doar pentru 2 ani, in 2011 si 2012, si incepand cu anul 2013 ar creste cu 0.5% pe an – adica in 2013 ar fi 1%, in 2014, 1.5% si tot asa pana atinge cota de 6%.

4. Varianta 4 – cat ar cumula angajatul daca s-ar scadea contributia la 0.5% incepand cu anul 2011, pentru totdeauna.

Am folosit aceleasi date de intarare pentru fiecare varianta: o contributie lunara initiala de 50 de RON (2% – aferenta unui salariu brut constant de 2500 RON), o perioada de acumulare de 30 de ani (360 de luni) si un randament anual al fondului de pensii de 10%.

Asa cum se poate observa, un salariat cu un venit brut de 2500 de RON pe luna ar fi acumulat dupa 30 de ani de contributie, intr-un fond de pensii cu un randament anual de 10%,  in cele 4 scenarii analizate:

Astfel, daca se decide scaderea contributiilor la 0.5%, activul acumulat de catre angajat este cu 80% mai mic decat cel pe care l-ar fi acumulat daca legea ar fi fost aplicata asa cum a fost gandita.

In conditiile in care nu se stie cu siguranta daca se va intreprinde vreo actiune in acest sens, devine din ce in ce mai importanta economisirea personala, chiar si in absenta unei formule institutionalizate. Astfel, daca investim chiar si 50 de RON pe luna, intr-un fond de investitii cu un randament de 10% pe an, peste 30 de ani, vom fi acumulat 108 785 RON, adica un supliment de 605 RON pe luna, la pensie, pentru 15 ani…cu doar 50 de lei investiti lunar de acum.

Vi s-a parut interesant acest articol? Abonati-va aici pentru a primi gratuit pe email informatii similare.

3 Responses to “Cat vom castiga la pensie?”

 1. daniel spune:

  Banuiesc ca acesta este un articol promotional. In conditii de caeteris paribus – adica mult pe langa realitate. Cum isi inchipuie autorul ca un fond de pensii va avea un randament de 10% in acest an? Mai mult, ca isi va mentine acest randament mediu timp de 25 de ani? Sau ca poti depune 50 de lei lunar ca sa castigi 650 la pensie. In primul rand ca nu cred sa existe fond de pensii privat care sa accepte o suma de 50 de lei lunar – mai degraba as zice ca sumele minim acceptate sunt cel putin de trei ori mai mari. Apoi sunt comisioane de tot felul, taxe de administrare samd care fac foarte putin plauzibil scenariul euforic de mai sus.

  Nu zic ca nu e bine sa te gandesti la o pensie privata, ba chiar asta sustin: sa te gandesti bine la ea. Sa ceri de exemplu o discutie gratuita cu un consultant al unei societati de asigurare si il intrebi la sange despre toate costurile si despre valoarea exacta a pensiei. Desi legea il obliga, nu o va face benevol, trebuie scoase informatiile de la el. Abia apoi o sa vedeti cam ce entuziast este autorul articolului in calculele de mai sus.

 2. Florin spune:

  Daniel, anumite institutii nu au limita minima pentru constituirea unui fond de pensii, cu alte cuvinte poti sa depui cat crezi. Pot sa iti dau ca si exemplu doar BCR-ul, unde lucrez eu. Iar legat de randamentul pensiei, atata vreme cat banca iti garanteaza prin contract cum ca vei primi o anumita suma, fixa, la batranete, te intereseaza exact cum o obtine?
  Oricum, randamentul mare are 2 explicatii: factorul timp (e un produs financiar pe termen mediu/lung) si capitalizarea dobanzii (care este oricum mai mare decat la un depozit de cont curent).

 3. investitii spune:

  Functia acestui articol este de educare, prin atragerea atentiei asupra necesitatii economisirii. Fondurile de pensii obligatorii au inregistrat de la inceputul acestui an un randament de pana la 9.7% (in 5 luni si jumatate), asa incat este plauzibila afirmatia ca randamentele pentru intreg anul 2010 (care include si restul de 6 luni si jumatate) va depasi 10%. Nu se pot face estimari pentru urmatorii ani, dar daca analizam randamentele obtinute de fondurile de obligatiuni (facem aceasta analiza deoarece fondurile de pensii nu au un istoric – au aparut in urma cu 2 ani, iar fondurile de obligatiuni au un profil investititional similar cu al fondurilor de pensii obligatorii) in ultimii 6 ani (de cand s-au infiintat), randamentul anual a depasit 10% in fiecare an, ajungand chiar si la 14% pe an, cu exceptia anului 2007 cand randamentul maxim inregistrat de un fond de obligatiuni a fost 8.82%.
  Contributia in fondurile de pensii obligatorii reprezinta in prezent 2.5% din venitul brut, indiferent de valoarea acestuia. Astfel, pentru un venit brut de 2000 de RON lunar, contributia lunara (2.5%) este de 50 de RON. Randamentele afisate de fonduri sunt nete de comisioanele de administrare.
  In aceste conditii, scenariul este departe de euforie. Daca acumulati pe luna 50 de lei, timp de 30 de ani, la un randament zero, dupa 30 de ani veti fi acumulat 18 000 lei, adica un supliment la pensie de 100 de lei, timp de 15 ani. Daca investiti banii in instrumente care sa aduca un randament pozitiv anual, suma acumulata creste considerabil, tocmai datorita perioadei lungi de economisire. Este un calcul simplu pe care si-l poate face fiecare. Importanta este constientizarea nevoii de a pune bani deoparte, chiar si 50 de lei lunar.
  Cat priveste transparenta consturilor, fiecare fond de pensii are un prospect pe care il puteti consulta online, si acolo sunt detaliate toate costurile.

Leave a Reply

preload preload preload