Feb 01

A mai trecut un an și acum îți faci planuri pentru anul 2016: poate vrei să-ți schimbi mobila în casă, să mergi într-o vacanță frumoasă alături de cei dragi în Turcia, sau poate să îți schimbi mașina cu una care consumă mai puțin. Niciunul dintre aceste obiective nu vor deveni realitate dacă nu îți administrezi corect banii. Iată ce să faci:

 

purse-5226221.Ai grijă la datorii

Dacă nu ai acumulat datorii până acum, felicitări! Ești în minoritate! Asigură-te că nu vei acumula datorii nici de acum încolo! Chiar dacă ai ceva datorii, sau ești nevoit să te imprumuți, nu te îngrijora! Nivelul dobânzilor este la un nivel foarte scăzut, așa că ratele pe care le vei avea de plătit vor fi accesibile. Totuși, ține cont de faptul că dobânzile nu vor rămâne scăzute pentru totdeauna, așa că dacă trebuie să te împrumuți, ai grijă să fie cu adevărat necesar și pe termen scurt!

 

piggy-bank-9683022. Fă-ți un fond de rezervă

La un moment dat vei avea cu siguranță nevoie urgentă de bani: fie ți se strică mașina, sau rămâi fără serviciu, sau, în cazuri mai fericite, mulți dintre prietenii tăi își stabilesc nunta în aceeași vară. În oricare dintre aceste variante, bugetul tău va fi afectat destul de mult, așa că fii pregătit! Cheia este să pui mai întâi bani deoparte, iar abia apoi să cheltui ce ți rămâne. Deci, când primești salariul, pune deoparte o sumă de bani (aproximativ 10% din salariu) și încearcă să te descurci cu banii care îți rămân. Vei vedea că acest obicei financiar te va face mai responsabil financiar și mai pregătit pentru urgențe.

 

chain-1027864_19203. Creează-ți un „cazier” financiar curat

Chiar dacă nu ai planuri acum, la un moment dat te vei gândi să te împrumuți de la bancă pentru o cheltuială mai mare (o casă, o mașină, etc). Iar când banca va analiza cererea ta de credit, va investiga și istoricul tău de plată – așa-numitul cazier financiar. Ca să treci cu brio de această investigație, trebuie doar să te asiguri că îți plătești toate ratele și angajamentele de plată la timp. Atât! Astfel îți asiguri un cazier financiar curat, iar banca îți va acorda creditul dorit.

 

hands-9814004. Începe să economisești pentru perioada pensiei

Poate ți se pare că perioada pensionării este departe, și probabil că ai dreptate. Însă, după cum bine știi, timpul înseamnă bani! Altfel spus, dacă începi din timp să pui bani deoparte pentru perioada pensiei de pe acum, suma necesară este mai mică. Chiar și 60 de lei economisiți în fiecare lună ar putea fi de ajuns. În 30 de ani, la un randament de 2% pe an, ajungi la aproape 30 000 lei. Nu e rău, pentru doar 60 de lei pe lună, nu?

Transformă aceste recomandări în obiceiuri și vei vedea cât de mult se va schimba în bine bugetul tău!

Leave a Reply

preload preload preload