Noi 23

Când te gândești la investiții îți închipui lingouri de aur și castele somptuoase? Investiția e la îndemâna oricui, numai că ea nu există fără economisire. Află relația dintre ele și cum ajungi investitor…

EconomiPiggy Bank Savings Female Half Filledsirea este procesul de a pune periodic bani deoparte în active sigure și foarte lichide (adică, active ce pot fi vândute sau accesate într-o perioadă foarte scurtă de timp, câteva zile). Aceasta poate include fonduri de investiții pe piața monetară, fonduri de obligațiuni și altele. Cel mai mare obiectiv pentru aceste fonduri ar trebui să fie conservarea capitalului acumulat, cu un obiectiv secundar de a avea un randament peste inflație, dacă este posibil.

 

Investiția este procesul de utilizare a banilor pentru a cinvest moneyumpăra un activ despre care crezi că va genera un profit generos și acceptabil de-a lungul timpului, făcându-te mai bogat cu fiecare an care trece. O investiție poate include orice: o mică afacere, achiziția de artă, vinuri rare, monede de aur, fonduri mutuale, obligațiuni, imobiliare, antichități, etc. Investițiile bune reprezintă cel mai solid mod de creștere a averii personale, dar necesită timp, de regulă câțiva ani, pentru a-și dovedi eficiența.

Economisirea

Există două tipuri principale de programe de economisire pe care ar trebui să le incluzi în viața ta:

Ca regulă generală, economiile tale ar trebui să fie suficiente pentru a acoperi toate cheltuielile personale, ratele pentru creditul ipotecar, costurile de asigurare, facturi de utilități, hrană, îmbrăcăminte și alte cheltuieli timp de cel puțin șase luni. În acest fel, dacă îți pierzi locul de muncă, vei avea suficient timp să îți adaptezi viața la noua situație financiară, fără a simți presiunea extremă care vine de la dispariția bruscă a unui venit lunar.

Orice obiectiv financiar din viața ta, care va necesita o cantitate mare de bani într-un orizont de maximum cinci ani ar trebui să fie acoperit prin economii fără să te bazezi pe banii din investiții. Strângerea banilor necesari pentru a plăti avansul în vederea achiziționării unei locuințe este cel mai bun exemplu de obiectiv financiar acoperit prin economii.

Investiția

Investiția este alocarea banilor economisiți pentru a achiziționa instrumente financiare sau alte active, în scopul de a obține randamente profitabile sub formă de dobânzi, dividende sau aprecierea valorii instrumentelor.

Sunt două clase principale de investiții:

Investiții cu venit fix, cum ar fi obligațiunile – adică acele investiții despre care știi de la început ce câștig îți vor oferi

 

Investiții cu venit variabil, cum ar fi acțiunile sau achiziția de proprietăți – acele investiții despre care nu știi din capul locului ce randament îți vor aduce, căci acesta depinde de evoluția pieței pe care se tranzacționează acestea

Ia în considerare faptul că investițiile implică și un grad ridicat de volatilitate (fluctuație). În anumite situații, acestea pot duce la o pierdere potențială de mai mult de 50% din valoarea capitalului investit. De aceea, atingerea obiectivului de randament presupune în general un orizont investițional mai mare de trei-cinci ani.

Nu uita că poți să și economisești și să și investești în același timp. Cele două nu se exclud una pe alta! Scopurile în care vrei să îți folosești banii determină decizia de a economisi sau de a investi.

 

Leave a Reply

preload preload preload