Noi 21

Tot vorbind despre spiritul întreprinzător și beneficiul lui asupra economiei vreau să vă spun povestea unui om îndrăgit de noi toți care a lăsat în urmă o formă de divertisment apreciată de toată lumea.

Walt Disney a fost un producător de televiziune, filme și showman american, cunoscut ca un pionier al filmelor de desene animate.

Pe scurt

Walter Elias „Walt” Disney s-a născut la 5 decembrie 1901, în Hermosa, Illinois. El și fratele său Roy au fondat Walt Disney Productions, care a devenit unul dintre cele mai cunoscute companii de producție cinematografică din lume. Disney a fost promotorul primelor animații și a creat printre altele personajul de desene animate Mickey Mouse. El a câștigat 22 premii Oscar în timpul vieții sale și a fost fondatorul parcului tematic Disneyland și Walt Disney World.

Viața timpurie

Walter Elias „Walt” Disney s-a născut la 5 decembrie 1901, în Chicago, USA. Tatăl său a fost Elias Disney, un irlandez-canadian iar mama sa, Flora Call Disney, a fost germano-americană. Unul dintre cei cinci copii, patru băieți și o fată a trăit cea mai mare parte din copilărie în Missouri, unde a început să experimenteze desenul, pictura și vânzarea de desene animate către vecini și prieteni de familie. În 1911, familia sa s-a mutat la Kansas City, unde Disney a dezvoltat o dragoste pentru trenuri, unchiul său, Mike Martin, a fost inginer de tren și a lucrat pe ruta dintre Fort Madison – Iowa – Marceline. Mai târziu, Disney, va avea un loc de muncă de vară la compania ce folosea calea ferată, vânzând călătorilor gustări și ziare.

Walt Disney a învățat la liceul McKinley din Chicago, unde a luat lecții de desen, fotografie și a fost caricaturist pentru ziarul școlii. Noaptea, el a luat cursuri la Institutul de Artă din Chicago. Când Disney a împlinit vârsta de 16 ani, a renunțat la scoală pentru a se înrola în armata americană, dar a fost respins din cauza vârstei prea mici. În schimb, el s-a alăturat Crucii Roșii și după primul război a fost trimis în Franța pentru un an cu misiunea de a conduce o ambulanță.

Desenele animate timpurii

Când Disney s-a întors din Franța, în 1919, s-a mutat înapoi în Kansas City să urmeze o carieră de artist pentru un ziar. Fratele lui, Roy l-a ajutat să își găsească un loc de muncă la Art Studio Pesmen-Rubin, unde   s-a întâlnit cu caricaturistul Ubbe Eert Iwwerks, cunoscut sub numele de Ub Iwerks. După aceea, Disney a lucrat la Kansas City Film Ad Company, unde a făcut reclame bazate pe animație prin decupaj. În această perioadă, Disney a început să experimenteze cu un aparat de fotografiat, precum și animația desenată cu mâna moment în care a decis să își deschidă propria sa afacere de animație. Prin compania de publicitate înființată de el, l-a recrutat pe Fred Harman ca primul său angajat.

Walt și Harman au semnat o înțelegere cu teatrul local din Kansas pentru a-și proiecta desenele animate, pe care le-au numit Laugh-O-gram. Caricaturile au fost extrem de populare, astfel Disney a fost în măsură să își achiziționeze propriul său studio, căruia i-a dat același nume” Laugh-O-gram”. Compania Laugh-O-gram a angajat atunci câteva persoane, printre care fratele lui Hugh Harman și pe Ub Iwerks. A fost lansată o serie de basme cu durata de șapte minute care combinau atât acțiunea în direct cât și animația pe care le-au
numit „Alice in CartoonLand”. Cu toate acestea, până în 1923, studioul a devenit împovărat cu datorii, iar Disney a fost nevoit să declare faliment.

Disney și fratele său , Roy, cu ultimii banii rămași s-au mutat la Hollywood. Iwerks , de asemenea, s-a mutat și el în California astfel a luat naștere Studioul Disney Brothers . Primul lor contract a fost cu Margaret
Winkler, un celebru distribuitor în New York, pentru distribuirea desenelor animate cu Alice. În aceeași perioada ei au inventat un alt personaj numit Oswald iepurele norocos. Pe vreme aceea ei își vindeau scurt-metrajele cu 1.500 dolari fiecare.

În 1925, Disney a angajat o tânără artistă care era specializată în desene cu cerneală și vopsea pe nume Lillian Bounds. După o scurtă prietenie, cei doi s-au căsătorit.

Câțiva ani mai târziu, Disney a descoperit că doamna Winkler și soțul ei, Charles Mintz, au furat drepturile de difuzare pentru Oswald și preluaseră toți animatorii de la Studioul Disney, cu excepția lui Iwerks. Totuși, în perioada imediat următoare, frații Disney împreună cu soțiile lor și Iwerks au produs trei serii de desene animate bazate pe un nou personaj la care Walt lucra de ceva timp, numit Mickey Mouse. Primele scurt-metraje de animație cu Mickey au fost „Plane Crazy” și „The Gallopin’ Gaucho”, ambele fiind filme mute, pentru care nu au reușit să găsească distribuitori. Când sunetul și-a făcut debutul în film, Disney a creat un al treilea scurt-metraj cu sunet și muzică numit Steamboat Willie. Cu Walt împrumutându-i vocea lui Mickey, desenele animate au făcut instant senzație.

Succesul comercial

În 1929, Disney a creat Silly Symphonies, în care apar prietenii nou creați ai lui Mickey, inclusiv Minnie Mouse, Donald Duck, Goofy și Pluto. Una dintre cele mai populare desene animate, „Flowers and Trees”, a fost primul care a fost produs un desen animat colorat care a și câștigat un Oscar. În 1933, „The Three Little Pigs „ și coloana sa sonoră ” Who’s Afraid of the Big Bad Wolf?” au devenit imnuri ai Marii Depresiuni în Statele Unite.

La 21 decembrie 1937, „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici”, primul lung metraj de animație, a avut premiera în Los Angeles. A produs inimaginabila suma de 1,499,000 dolari, în ciuda Marii Depresiuni și a câștigat un total de opt premii Oscar. În următorii cinci ani, Walt Disney Studios a finalizat o altă serie de filme de animație în lung metraj, Pinocchio, Fantasia, Dumbo și Bambi.

În decembrie 1939, Walt Disney Studios a deschis un nou campus cinematografic în Burbank. Cu toate acestea, un mare pas înapoi pentru companie a avut loc în 1941, când animatorii de la Studioul Disney au intrat în grevă. Mulți dintre ei au demisionat și vor trece ani buni înainte ca studioul să își revină complet.
Prin 1950 Disney se concentra din nou pe caracteristicile animate a filmelor de lung metraj, atunci a fost lansat Cenușăreasa, urmat de Alice în Tara Minunilor (1951), Peter Pan (1953), un film artistic numit Treasure Island (1950), apoi Doamna si Vagabondul (1955), Frumoasa din pădurea adormita (1959) și 101
Dalmatieni (1961). În total, mai mult de 100 de animații au fost produse de studioul său.

Disney a fost, de asemenea, printre primii care au folosit televiziunea ca un mediu de divertisment. Seriile The Zorro și Davy Crockett au fost extrem de populare în rândul copiilor, așa cum a fost și Mickey Mouse Club, un spectacol de varietăți cu o distribuție de adolescenți cunoscuți sub numele de Mouseketeers. Walt Disney’s Wonderful World of Color a fost un spectacol popular de duminică seara și care a fost folosit de Disney pentru a începe promovarea noul său parc tematic. Ultimul succes major al lui Disney pentru care el însuși a fost producător a fost filmul Mary Poppins, în care a amestecat acțiunea în direct cu animația.

Disneyland

Disneyland, parcul de distracții care a costat 17 milioane de dolari a fost deschis în 1955 și a fost un loc în care copiii și familiile lor puteau explora, se puteau plimba și puteau să întâlnească personajele Disney. Într-un timp foarte scurt, în acest parc au fost investiți de zece ori mai mulți bani decât s-a estimat inițial și a făcut fericiți turiștii din întreaga lume.

Sfârșitul

În câțiva ani de la deschiderea Disneyland, Walt a început să lucreze la planurile pentru un nou parc de distracții și pentru un prototip experimental al unei comunități futuriste în Florida. Era încă în construcție, atunci când, în 1966, Disney a fost diagnosticat cu cancer pulmonar. A murit pe 15 decembrie 1966, la vârsta de 65 de ani. A fost incinerat, iar cenușa sa a fost îngropată la cimitirul Forest Lawn din Los Angeles, California. După moartea fratelui său, Roy Disney a continuat planurile de a termina parcul tematic din Florida, care a fost deschis în 1971 sub numele de Walt Disney World.

Walt Disney apare în articolul nostru pentru că și-a urmărit visul reușind prin perseverență și inovație să ajungă o legendă a întreprinzătorilor. A început cu nimic și nu s-a dat bătut când a întâmpinat probleme grave iar atunci când a pierdut tot, a luat-o de la capăt ajungând să construiască de la zero o nouă formă de divertisment atât de apreciată în zilele noastre.

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload