Oct 31

Întreprinzătorul este actorul principal din orice economie de piață. Activitatea acestuia este cea care permite indivizilor să țină pasul cu schimbările permanente în evoluția pieței. În ciuda rolului său major în economie, întreprinzătorul și activitatea acestuia au fost adeseori ignorate de unele guverne, cu toate că termenul în sine și primele definiții ale întreprinzătorului datează de mai bine de două sute de ani. Termenul de întreprinzător a fost folosit pentru prima dată de Richard Cantillon (anul 1723).

Formarea și dezvoltarea spiritului întreprinzător este un obiectiv educațional urmărit cu perseverență și maxim interes în toate țările și națiunile dezvoltate sau civilizate, miza fiind deblocarea și valorificarea în
activitățile sociale și economice a uriașelor rezerve de energie și implicare din oameni.

Pe scurt

Întreprinzător
Semnificația acestui cuvânt este aceea că întreprinzătorul este o persoană sau un grup de persoane ce întreprinde ceva, cu un anumit scop economic: înființează și conduce o afacere, o activitate economică, o dezvoltă, produce bunuri și servicii pentru un anumit sector al pieței.

Întreprinzătorul este o persoană care valorifică libera inițiativă specifică economiei de piață. Libera inițiativă reprezintă modalitatea specifică de afirmare a libertății economice în condițiile existenței proprietății private. Forma activă de manifestare a liberei inițiative este concurența.

Activitatea întreprinzătorului reprezintă motorul sistemului capitalist; prin acesta se creează acea multitudine de firme și organizații care generează cele mai multe locuri de muncă la nivel mondial și din rândul cărora se vor dezvolta viitoarele corporații multinaționale. Toate corporațiile multinaționale actuale au pornit de la idei de afaceri ale unor întreprinzători care prin muncă, perseverență, relații sau noroc au reușit să supraviețuiască și să se dezvolte în mod spectaculos.

În economia de piața întreprinzătorul este figura centrală, personajul cheie, motorul progresului economic. Întreprinzătorii, prin inițiativă, dinamism, competentță, acțiune curajoasă, potențează și dezvoltă activitatea economică.

Orice companie de azi indiferent de mărimea ei a început cândva cu o idee și inițiativa unui întreprinzător, excepție făcând companiile de stat. Compania Apple care acum produce celebrele IPhone și IPad a început la
inițiativa unor tineri Steve Jobs, Steve Wozniak, și Ronald Wayne într-un garaj în ianuarie 1977 iar acum are o valoare de aproximativ 600 miliarde de dolari.

Ce înseamnă să fii întreprinzător ?

Din ce în ce mai mulți tineri aleg să devină întreprinzători înfruntând funcționarii publici, birocrația și legislația neclară, mereu în schimbare. Ce înseamnă sa fi un întreprinzător ? este mai bine sau mai rău decât
un job normal ? în materialul următor încercăm să răspundem la aceste întrebări aducând mai multă lumină într-un domeniu în care șansa, determinarea și pasiunea reprezintă ingredientele de bază pentru a reuși.

Sunt mulți aceia care cred că a fi întreprinzător înseamnă să faci mulți bani, să nu mai fii sclavul nimănui, mai mult timp liber …etc. Realitatea contrazice crud aceste păreri generale. Întreprinzătorii, în majoritatea lor, nu au mulți bani, cel puțin nu la început și au parte de mult mai puțin timp liber neavând un program fix de 8 ore, ajungând să lucreze chiar și 10-12 ore pe zi, șapte zile din șapte.

Tot ei se luptă cu o mulțime de idei preconcepute, pentru că de multe ori a fi întreprinzător înseamnă identificarea unei probleme, a soluției potrivite pentru rezolvarea ei și mult curaj pentru a porni pe un drum pe care nu a pornit nimeni.

Plusuri : Libertate totală asupra fiecărui aspect determinant al afacerii tale, tu decizi programul, strategia,
partenerii ..orice, ești propriul tău șef.

Minusuri : tu porți toată răspunderea deciziilor tale; statistic, antreprenorii muncesc mult mai mult decât cei cu job „normal”, cel puțin la începutul afacerii. Stresul de a-ți pierde toții banii investiți în afacerea ta este imens.

Strategia ta trebuie să fie clară și decisivă însă trebuie să identifici repede deciziile greșite și să faci corecțiile menite să reducă pierderile și să te repună pe drumul cel bun.

Asumarea riscului nu înseamnă acțiune hazardată. Falimentele incipiente din primii ani ai activității își au ca una din explicații asumarea riscului hazardat și poate un „entuziasm” necalculat al investițiilor.

Rolul activității întreprinzătorului

Rolul întreprinzătorului este atât acela de a lua inițiativa producției și de a antrena resursele materiale și umane spre acele ramuri ale economiei care asigură, la un moment dat, cea mai bună remunerare a factorilor de producție, cât și de a asigura pe parcursul execuției cea mai bună combinare a resurselor, astfel încât să se obțină un profit maxim posibil. În acest context, o problemă deosebit de importantă, care condiționează în mod hotărâtor funcționarea eficientă a întreprinderii într-un mediu concurențial este cea a modalităților de desfășurare a relațiilor dintre întreprinzătorii – proprietari și manageri, dintre aceștia și salariații din subordine.

Întreprinzătorul este actorul esențial al economiei de piață întrucât el asigură punerea în lucru și combinarea optimă a resurselor materiale și umane necesare desfășurării proceselor de producție precum și distribuirea veniturilor obținute.

Caracteristicile întreprinzătorului

Prima caracteristică este reprezentată de încrederea în sine. Un întreprinzător bun, studiază cu atenție toate aspectele businessului său și ia decizii pentru care își asumă responsabilitatea.

Întreprinzătorul este inițiatorul afacerii. El nu se confundă cu investitorul, cu cel ce deține banii; el este și managerul afacerii chiar dacă angajează și alte persoane pentru munca de conducere. Deci el este persoana de decizie și lui îi aparțin deciziile strategice ale firmei.

Un întreprinzător de succes se distinge prin capacitatea sa de a învața continuu. El investește în educația sa, este tot timpul deschis la nou și cunoaște în amănunt ceea ce se întâmplă în domeniul de activitate al businessului său. El înțelege faptul că, abilitatea de a vedea oportunitățile care se ivesc periodic în piață, este critică pentru obținerea succesului și se educă în acest sens continuu.

O altă caracteristică majoră este aceea că își asumă riscuri, însă riscuri calculate. Un întreprinzător de succes va risca doar atunci când consideră că, are șanse mari să câștige.

Diversificarea capitalului

Numai atunci când afacerea lui începe să capete stabilitate și se poziționează solid în piață, întreprinzătorul se poate gândi și la diversificarea riscurilor investiționale. De acum, acesta începe să acumuleze capital și va putea să își investească o parte din acest capital într-un fond de obligațiuni sau diversificat care să îi asigure o siguranță financiară bine meritată și un echilibru între investiție și economisire. Un fond de investiții poate oferii investitorului șansa să investească într-un alt domeniu, complet diferit, fără să ceară în schimb prea mult timp sau cunoștințe specifice.

Întreprinzătorii în România

În România, spiritul întreprinzător a început să se dezvolte timid după 1989, atât numărul întreprinzătorilor, cât și implicarea și rezultatele lor la nivelul întregii societăți sunt deocamdată destul de firave.

Numărul de persoane juridice active a crescut cu aproximativ 3,6%, la sfârșitul lunii iunie 2014, față de iunie 2013, ajungând la aproape 734.900.

Persoanele fizice autorizate erau cu 6,6% mai multe, fiind de 359.300 de unități, între cele două intervale.

Totuși, în primele șase luni din acest an, numărul persoanelor juridice și al PFA-urilor înregistrate a fost cu aproape 24% mai mic decât în aceeași perioadă de anul trecut, fiind de aproximativ 54.900 de unități.

Numărul persoanelor autorizate noi s-a redus de aproape 38,7%, fiind înregistrate în jur de 24.470 de unități, în primele șase luni din acest an comparativ cu aceeași perioadă de anul trecut.

În plus, numărul persoanelor juridice înregistrate a fost cu 5,15% mai mic, în primul semestru din acest an, față de aceeași perioadă de anul trecut, fiind de aproape 30.430 de unități.

Economia de piață nu poate funcționa fără întreprinzători, acei oameni care ies din mulțime cu idei noi și au curajul să le urmeze. Aceștia dărâmă barierele impuse de mentalitatea de masă precum și cele impuse de birocrație. Tot acest proces înseamnă dezvoltare, inovație si progres.

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

 

Leave a Reply

preload preload preload