Oct 24

Bursa de la București a lansat recent o nouă provocare pe piața locală de capital prin introducerea indicelui BET Total Return.

Creat pentru a evidenția performanța superioară, în termeni absoluți, a pieței de capital românești, față de piețele din regiune, noul indice se bazează pe companiile din indicele BET, cele mai lichide zece companii de pe bursă, SIF-urile nefiind incluse. Aceste companii reprezintă, în prezent, peste 86% din capitalizarea companiilor locale înregistrată de BVB și au generat pe parcursul primelor 8 luni ale anului aproximativ 75% din valoarea totală a tranzacțiilor de pe piața reglementată.

Un argument care a alimentat această decizie a Bursei a fost faptul că, în România, companiile în special cele din energie, tind să ofere dividende generoase comparativ cu companiile din țările mai dezvoltate, remunerând astfel riscul investițiilor în acțiunile proprii și asumarea riscurilor aferente economiei emergente. Iar aceste dividende se situează mult peste dobânda bancară.

În acest context, BVB mizează pe atractivitatea pieței locale de capital atât din punct de vedere al evoluției prețurilor companiilor listate, cât și al dividendelor, oferind astfel informații cu privire la randamentul total al companiilor incluse în indice. Iar noul indice BET-TR este în măsură să ofere investitorilor mai multe informații și, în același timp, să încurajeze companiile să își promoveze o politică de dividende stabilă.

O altă consecință ar fi creșterea expunerii față de investitorii globali a celor mai lichide companii de pe piața bursieră. În acest sens, a fost demarat un program de acomodare a emitenților la rigorile internaționale, acestora fiindu-le acordat un termen, până la începutul anului 2015, pentru a implementa raportările în limba engleză, conform IFRS, și de a întreprinde un nivel minim de activități în relația cu investitorii.

Însă, este important de menționat că Indicele BET-TR este un calcul statistic matematic. Asta înseamnă că din valoarea lui BET-TR nu sunt deduse comisioanele de tranzacționare, impozitul de 16% aplicat dividendelor, precum și orice cost implicat în procesul de investire/reinvestire. De asemenea, că acest indice nu este investibil și nu reprezintă un randament pe care investitorii l-ar putea obține în mod efectiv. Iar comparația valorii BET-TR cu rezultatele unui fond de investiții care urmărește indicele BET nu este pe deplin relevantă.

BVB arată o preocupare reală pentru dezvoltarea pieței de capital din România și această decizie reprezintă un pas important către evoluția și educarea tuturor actorilor implicați. În acest context favorabil ar putea fi loc și pentru o abordare alternativă care să dezvolte și o variantă – “Net Total Return” – care să țină cont de taxele pe dividende în vederea reinvestirii.

Indicii „Net Total Return” reinvestesc dividendele după deducerea impozitelor, folosind o rată de impozitare aplicabila investitorilor instituționali nerezidenți, care nu beneficiază de tratate pentru evitarea dublei impuneri.

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

 

Leave a Reply

preload preload preload