Sep 26

Sistemul de pensii din România are nevoie în fiecare an de o suplimentare de 2 miliarde de lei ca să reuşească să achite cele 5,2 milioane de pensii din contribuţiile a doar 4,3 milioane de salariaţi. Azi, 10 salariați susțin 12 pensionari.

Sistemul public  ar putea avea probleme mari peste doar 15 ani, „În momentul în care persoanele născute în perioada 1966-1971 – „decreţeii” –  vor ieşi la pensie nu vor mai exista resurse, în cadrul sistemului actual, pentru a li se putea plăti o pensie mai mare de 15% din ultimul salariu”, a declarat vicepreşedintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Ion Giurescu. Asta înseamnă o creştere bruscă de 32%, a numărului de pensionari, în timp ce plătitorii de contribuţii la buget vor fi din ce în ce mai puţini pe fondul emigrării masive a forţei de muncă active și a unui factor de natalitate mult sub limita de refacere a populaţiei. (ultima statistică arată România pe locul 203/224 conform CIA Factbook 2013)

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 845 lei în trimestrul I 2014, cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă a mediei depăşind 350 de lei (678 lei în judeţul Giurgiu faţă de 1068 lei în Municipiul Bucureşti).

În aceste condiţii, o pensionare confortabilă devine un obiectiv tot mai greu de atins pentru multe persoane.

Care ar fi soluţiile prin care să te poţi bucura de o pensionare linistită ?

O soluție reprezintă investiţia în fonduri de investiţii. Iar investiția în fonduri de investiţii expuse pe mai multe clase de active este măsura cea mai bună de reducere a riscurilor și de a profita de oportunităţile din piaţă. Acest gen de investiţie deşi poate părea mai riscantă comparativ cu depozitele bancare poate fi o metodă excelentă de a acumula o sumă importantă la momentul pensionării. Însă, numai începând din timp cu investiţii regulate poți realiza acest lucru . Investind lunar o anumită sumă de bani este cea mai buna metodă de investiție pe termen lung fără a simţi presiune financiară.

Există și alte alternative pentru pensionare cum ar fi asigurările de viaţă şi pensiile private, fiecare cu avantajele și dezavantajele lor. Asigurările de viață au o componență de asigurare în caz de deces care  ridică costurile acestor produse, iar în cazul pensiilor private nu îți poţi scoate banii înainte de atingerea pragului de pensionare însă au reduceri fiscale.

Un consultant profesionist te poate ajuta pentru a întocmi un plan potrivit pentru pensionarea ta.

Utilizarea fondurilor de investiţii în scopul economisirii pentru pensionare

Chiar dacă există un număr mare de fonduri de investiţii potrivite pentru a economisi, conceptul este acelaşi pentru toate. Faptul că investeşti în unul sau mai multe fonduri, scopul este acelaşi, creşterea în timp a valorii economiilor tale.

Astfel banii tăi vor fi folosiţi pentru investiţii într-o varietate de active cum ar fi: acţiuni, obligaţiuni, instrumente ale pieţei monetare, instrumente derivate iar managerii de fonduri îţi vor reinvesti veniturile obţinute din dobanzi și dividende.

Alte aspecte demne de luat în calcul ar fi faptul că din fondurile de investiţii îţi poţi retrage banii oricând fără a fi penalizat cu pierderea dobânzilor, investiţia în fonduri îţi asigură o dispersie investiţională greu de obţinut la nivel individual şi ai acces la experţi profesionişti care, pe langă altele, se ocupă și de controlul riscurilor aferente investiţiilor.

Vârsta pe care o traversezi acum este și ea importantă. Cei care se află acum la prima tinereţe se pot orienta către fonduri care investesc preponderant în acţiuni, aceste fonduri sunt mai riscante însă sunt mai profitabile pe termen lung iar numărul mare de ani rămaşi până la pensie îți garantează o imunitate la fluctuaţiile de moment ale preţurilor. Vezi graficul Fondului Certinvest Prudent.

Pentru cei care se află la a doua tinereţe este recomandat să investească în fonduri care au ca scop principal investiţia în bonduri, depozite, bonuri de tezaur, deci instrumente mai sigure care au o volatilitate redusă.
Această categorie are multe responsabilităţi şi pentru ei siguranţa este pe primul loc. Vezi graficul Fondului Certinvest Tezaur.

Fondul Certinvest Tezaur, 15 ani

 

 

 

 

 

 

Fondul deschis de investitii Tezaur a fost autorizat prin Decizia CNVM 626 din data de 05.02.2004 si este inscris in Registrul CNVM cu numarul CSC06FDIR/ 400013 din data de 05.02.2004. Depozitarul fondului este BCR. Randamentele afişate sunt în concordanţă cu certificările zilnice ale depozitarului fondului. Performanţele anterioare nu reprezintă o garanţie a realizărilor viitoare. Citiţi prospectul de emisiune înainte de a investi în acest fond. Prospectul fondului este disponibil la www.certinvest.ro

* Graficul reprezintă valoarea activului net certificat de către depozitarul fondului, de la data lansării până la 29 august 2014

Fondul Certinvest Prudent, 20 ani

 

 

 

 

 

 

Fondul deschis de investitii Prudent a fost autorizat prin Decizia CNVM 624 din data de 05.02.2004 si este inscris in Registrul CNVM cu numarul CSC06FDIR/ 400012 din data de 05.02.2004. Depozitarul fondului este BRD-GSG. Randamentele afişate sunt în concordanţă cu certificările zilnice ale depozitarului fondului. Performanţele anterioare nu reprezintă o garanţie a realizărilor viitoare. Citiţi prospectul de emisiune înainte de a investi în acest fond. Prospectul fondului este disponibil la www.certinvest.ro

* Graficul reprezintă valoarea activului net certificat de către depozitarul fondului, de la data lansării până la 29 august 2014

Ce se va întâmpla când te vei pensiona?

Când vei împlini 65 ani, dacă eşti bărbat sau 60 ani, dacă eşti femeie, vei putea să te pensionezi iar atunci poţi alege dacă doreşti să iţi primeşti toată suma rezultată din investiţiile tale sau poţi opta să primeşti lunar o anumită sumă care va reprezenta un venit important, suplimentar pensiei.

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload