Sep 19

În țările dezvoltate se tot vorbește de o strategie de investiție numită Dollar Cost Averaging, care presupune împărţirea sumei care se doreşte a fi investită în mai multe părţi egale, acestea urmând a fi folosite la intervale regulate de timp (o săptămână, o lună, un trimestru). Scopul acestei metode este de a reduce riscul de a cumpăra atunci cand piaţa este sus, înaintea unei corecţii prin crearea unei medii de preţ extinsă pe un termen lung (un an, doi sau indefinit până la pensie).

Această metodă este unanim recomandată în cazul în care un investitor este hotărât să investească o sumă fixă, din salariu în fiecare lună, până la pensionare. Argumentul acestei metode este ca volatilitatea pieţei
să funcţioneze în favoarea investitorului, deoarece el va cumpăra mai multe acţiuni când preţurile sunt jos și mai puţine acţiuni când preţurile sunt sus.

Dollar cost averaging este o strategie des recomandată de consultanţii financiari, fiind susținută și de presa financiară și este luată ca și literă de lege de mulţi dintre aceia care economisesc sau investesc. Totuși această faimă nu este tocmai surprinzătoare, strategia prin care un investitor cumpără lunar cu o sumă fixă are o atracţie logică din punct de vedere emoţional, îl ajută pe investitor să își privească portofoliul în ansamblu, pe termen lung, scăpându-l astfel de emoţiile date de fluctuaţiile zilnice ale preţului.

Folosind această perspectivă, teoria spune că un investor cumpără puţine acţiuni când preţurile sunt sus și mai multe acţiuni când preţurile sunt mai jos având ca și efect o medie de achiziţie mai mică decât dacă ar fi făcut o singură tranzacţie de toţi banii. Dollar Cost Averaging oferă un confort emoţional și un risc mai scăzut investitorilor care sunt speriaţi de ultima criză mare și care pot fi reticenţi în a plasa dintr-o dată o suma mare de bani pe piaţa de capital.

Totuşi există păreri care nu sunt favorabile acestei metode, unele  susțin că această metodă să fie folosită numai atunci când piaţa se află pe un trend descendent iar când piaţa se află pe un trend crescător investiţia să se realizeze într-un timp cât mai scurt folosindu-se toată suma destinată investiţiilor. Mai sunt alte păreri
care consideră că această strategie este învechită  având ca şi argument faptul ca pieţele financiare pe termen lung, de la începutul anilor 1900 sunt pe un trend crescător. Această afirmaţie se bazează pe indicele bursei Americane S&P 500 care a terminat pozitiv în 60% dintre lunile cuprinse în perioada din ianuarie 1926 până în decembrie 2010 și tot pozitiv a terminat și în 70% dintre anii calendaristici ale aceleiași perioade.

Să luăm două perioade relativ recente iar pentru acest exemplu am ales acţiunea Petrom (SNP),  iar preţurile sunt reale. Suma de investit 10,000 euro și un curs de schimb 4.4 lei la un euro. Pentru simplitate am presupus costuri zero de tranzacţionare.

Perioada 30.01.2009-30.10.2009

 

 

 

 

 

 

În acest caz strategia în cauză nu ne-a fost de ajutor, dacă am fi investit toţi banii în prima zi am fi cumpărat 261,904 acţiuni SNP la un preț de 0.168, ceea ce la sfârşitul perioadei ne-ar fi adus un câștig de 8,381 lei(+19.05%).

Perioada 31.03.2010-30.12.2010

 

 

 

 

 

 

De data aceasta Dollar Cost Averaging ne-a ferit de o pierdere de 2,558 lei (aprox 5.81%) la sfârşitul perioadei față de scenariul în care am fi cumpărat 127,907 acţiuni la 0.344 la 31.03.2010. În acest context, atunci cand piața înregistrează o volatilitate ridicată, investind o suma fixă de bani în fiecare lună te asiguri ca media ta de cumpărare va fi echilibrată, ba chiar vei vedea o medie pozitivă atunci când preţurile sunt aproape de maximele perioadei.

Ca și concluzie am putea spune că strategia de tipDollar Cost Averaging, deşi este foarte folosită și a fost testată timp îndelungat, oferă un risc puţin mai scăzut dar poate reduce randamentul final. Este însă cea mai potrivită pentru cei care investesc  pentru obiective care necesită mult timp, cum ar fi  Educația copiilor, Cumpărarea unei noi locuinţe, Un venit suplimentar la pensie …etc.

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload