Sep 12

Piața de capital poate oferi cheia potrivită pentru deblocarea mecanismului de finanțare și activarea unui segment important de business care să genereze creștere economică și locuri de muncă – sectorul IMM.

“În acest moment, economia noastră arată ca un ceas vechi care rămâne în urmă sau așteaptă pe cineva să-l întoarcă. Iar una dintre piesele principale neglijate, care ar putea să-I regleze dacă primește impulsul necesar, este sectorul IMM. Cu cheia potrivită putem să armăm din interior întreg mecanismul și piața locală de capital deține o astfel de cheie. Prin proiecte de finanțare private poate activa mediul antreprenorial oferind o alternativă viabilă de finanțare care să-i genereze creștere”, a declarat Adrian Lupșan, Director de Dezvoltare, Certinvest.

Restricțiile finanțării tradiționale și lipsa unor soluții alternative mențin companiile mici și mijlocii românești într-o stare de incertitudine privind dezvoltarea ulterioară iar statisticile confirmă această situație. În 2013, 45% dintre companiile mici si mijlocii românesti nu au folosit nicio sursă de finanțare, cu 3% care au folosit fonduri proprii și un îngrijorător procent de 42% cu nicio altă sursă de finanțare accesată.

La nivelul Europei, companiile mici și mijlocii urmează același tipar de finanțare tradițională, finanțarea bancară reprezentând principala resursă pentru IMM-uri. Însă, mentinerea condițiilor restrictive ale creditării bancare generează o presiune crescută asupra dezvoltării afacerilor antreprenorilor iar accesul la finanțare rămâne pe mai departe una dintre cele mai fierbinți probleme invocate de aceștia.

Probleme ridicate de antreprenori

În acest context, o linie de acțiune poate fi deschisă de piața de capital prin dezvoltarea de proiecte private orientate către finanțarea IMM-urilor. Acest tip de proiecte ar putea avea dublu impact asupra economiei, pe de-o parte oferă un instrument financiar prin care companiile antreprenoriale pot alimenta cu fonduri o creștere exponențială, se pot lista la bursă și accesa alte piețe. Pe de altă parte, susțin dezvoltarea pieței locale de capital și atragerea de investitori.

Deși, în privința finanțărilor, piața de capital deține o pondere foarte mică în Europa în comparație cu SUA în care peste 70% dintre IMM-uri au acces la finanțările de pe piața de capital, putem vorbi și despre cazuri de succes având exemplul Marii Britanii, Germaniei sau Spaniei.  Peste 60% dintre finanțările companiilor mici și mijlocii din Marea Britanie provin de pe piața de capital în timp ce în Germania acest procent se apropie de 40%.

Cum armăm mecanismul pieței prin proiecte private?

Contextul este favorabil, directiva UE – MIFID II, propusă a fi implementată până în 2017, trasează două direcții majore pentru dezvoltarea sectorului de finanțare al IMM-urilor prin piața de capital:

  • Proiecte private – firme de investiții cu obiect principal de activitate orientate direct către finanțarea sectorului IMM prin intermediul pieței de capital și
  • Operatori de piață: dezvoltarea de platforme de tranzacționare destinate exclusiv IMM-urilor – MTFs (Multilateral Trading Facilities)

Revenind la exemple, Germania a dezvoltat în ultimii 4 ani mai multe platforme de tranzacționare regionale a obligațiunilor emise de IMM-uri. În 2014, peste 60 de IMM-uri au emis obligațiuni în valoare de peste 2,7 miliarde de EUR care se tranzacționează pe platformele pieței de capital din Dusseldorf, Frankfurt, Hamburg – Hanovra, Munchen și Stuttgart.

„E nevoie de curaj și gandire integrată pentru dezvoltarea și implementarea acestor proiecte. În același timp, jucătorii de pe piața de capital vor avea de trecut bariera de percepție privind accesul la fonduri prin piața de capital din partea antreprenorilor. Practic, e nevoie de doua mâini care să armeze acest mecanism care poate genera beneficii ambelor părți”, Adrian Lupșan Director de Dezvoltare, Certinvest.

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload