Aug 15

Cu siguranta ati auzit pana acum de cele mai uzuale instrumentele investitionale, precum depozitele, obligatiunile sau actiunile. Dar pe langa acestea, mai sunt multe alte categorii de instrumente in care se poate investi, instrumente care merita luate in discutie.

Pe parcusul a 3 saptamani ne propunem sa analizam infrastructura ca o clasa de active, considerand avantajele si dezavantajele acesteia in contextul unui portofoliu.

Astazi vom evidentia riscurile unei asemenea investitii, urmand ca saptamana viitoare sa explicam modalitatea de evaluare a acestui tip de investitie si cum putem investi propriu-zis.

Riscuri: Desigur, o astfel de investitie presupune si o multitudine de riscuri aferente. Majoritatea riscurilor legate de aceasta clasa de active se datoreaza in principal complexitatii implementarii acestor proiecte: documentatia, sursele de finantare si structurarea acestora, gradul de complexitate tehnologic, legislatia aplicabila, regimul fiscal, precum si modelele financiare complicate ce stau la baza planului de afaceri specific unui astfel de proiect.

Putem identifica anumiti parametri de risc asociati: riscul de constructie, de realizare a veniturilor, riscul de reglementare si cel operational.

  • Riscul de constructie este in general critic la inceputul unui proiect de tip greenfield, si acesta poate cuprinde tehnici defectuoase de constructie, costuri peste buget, precum si intarzieri in finalizarea etapelor proiectului.
  • Riscul de realizare a veniturilor apare in momentul in care preturile si cererea aferenta serviciilor devine mai volatila decat ce s-a estimat in planul de afaceri.
  • Riscul de reglementare provine in general din modificari de taxe sau de legislatie care pot impacta negativ fluxurile de numerar viitoare. Aici putem mentiona, de exemplu, modificarile aduse de guvern la schema de certificate verzi in cadrul industriei de energie alternativa din Romania.
  • Riscul operational devine un factor important atunci cand costurile cu mentenanta sunt mai mari decat cele bugetate. Sa ne gandim in acest sens la costurile aferente pierderilor din retea specifice unui distribuitor de energie cu infrastructura invechita (Electrica SA). De asemenea, structura de finantare a unui astfel de proiect trebuie conceputa optimal (vezi Modigliani-Miller), astfel incat sa se evite un potential default rezultat din atingerea unui grad de indatorare prea ridicat.

Fiti alaturi de noi si saptamana viitoare pentru a afla mai multe despre acest subiect!

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

 

Leave a Reply

preload preload preload