Iun 20

Oferta Electrica, ce se desfăşoară în aceste zile, este cea mai recentă iteraţie a programului de listări a statului român, totodată şi cea mai mare din istoria Bursei de la Bucureşti, compania ţintind să atragă o sumă în intervalul 450-550 mililoane EUR. Deşi cu un parcurs sinuos şi plin de sincope, acesta este totuşi singurul program care a oferit noi companii, în ultimii ani, investitorilor bursei de la Bucureşti.

Tot din acest program mai putem menţiona OMV Petrom, listat în 2001, cea mai importantă companie românească de petrol şi gaze, Transelectrica, listată în 2006, administratorul reţelei naţionale de distribuţie de energie electrică, Transgaz, listată în 2008, administratorul reţelei naţionale de transport de gaze, Nuclearelectrica, listată în 2013, singura centrală de producţie de energie electrică din surse nucleare.Romgaz, listat în 2013, este cel mai mare producător şi furnizor de gaze naturale din România.

Aceste companii sunt monopoluri cvasi-naturale ce nu se vor confrunta în viitorul apropiat cu competitori reali pentru activitatea pe care o desfăşoară. Acest argument, împreună cu faptul că unele dintre ele activează într-un regim reglementat, le conferă o predictibilitate a rezultatelor financiare pe termen lung. Mai mult, avantajul randamentelor generoase ale dividendelor face ca aceste companii să constituie o poziţie de interes pentru portofoliul oricărui investitor, fie el de retail sau instituţional.

Nu în ultimul rând, capitalizarea importantă, precum şi free-floatul generos a făcut ca unele dintre aceste titluri (OMV Petrom şi Romgaz) să fie incluse în importanţi indici de acţiuni regionali (cum ar fi, de exemplu – MSCI Frontier Market Index). Includerea în aceşti indici se va traduce prin prezenţa în acţionariat a unor investitori instituţionali de talie, pentru care indicii reprezintă un benchmark de măsurare a performanţei. În ceea ce priveşte Electrica, estimările în acest moment sunt că va avea o pondere de aproximativ 10% din indicele BET, însă va deveni cu siguranţă un candidat şi pentru indicii regionali.

Ca şi celelalte companii mai sus menţionate, Electrica reprezintă o oportunitate pentru investitori de a fi expuşi la o companie care controlează distribuţia de energie electrică în 3 regiuni: Transilvania Nord, Transilvania Sud şi Muntenia Nord, regiuni ce deservesc peste 3,6 milioane de clienţi.

Din punct de vedere al investitorilor, faptul că statul acceptă o majorare de capital prin care va deveni minoritar (49%) arată potenţialul Electrica de a avea parte de o guvernanţă corporativă mai bună, printr-un consiliu de administraţie în care membrii să poată fi validaţi şi de investitorii privaţi. Acest mecanism, aşa cum am văzut şi la celelalte companii care şi-au deschis consiliile de administraţie către independenţi, poate genera premisele unei eficientizări a proceselor de management şi a celor organizatorice, lucru încă deficitar în cadrul companiilor cu deţineri majoritate din partea statului.

În ceea ce priveşte preţul de listare, intervalul este în măsură să fie atractiv pentru investitori, atât pentru cei de retail care vor beneficia de un discount suplimentar de 5% dacă subscriu în această săptămână, cât şi pentru investitorii mari, având în vedere că la nivelul maxim de preţ (13,5 RON/acţiune) multiplii Electrica sunt sub nivelul multiplilor la care sunt tranzacţionate companiile din sectorul energetic din regiune.

În concluzie, chiar dacă iniţial a fost privită ca un premiu de consolare pentru investitori, după amânarea listării Hidroelectrica, Electrica este o companie care are atuuri pentru a aduce valoare în portofolii pe termen lung prin diversificarea portofoliilor pe un emitent solid, cu perspective stabile şi un randament al dividendului generos.

Disclaimer: Fondurile administrate de Certinvest intenţionează să subscrie în IPO-ul Electrica.

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload