Mai 30

Primul trimestru al anului a adus o veste bună pe piața bancară: pentru prima dată, volumul depozitelor atrase a depășit volumul creditelor contractate. Cine sunt însă județele fruntașe la economisire, dar și judeţele mai leneșe în ceea ce privește rambursarea împrumuturilor? Iată datele oficiale emise de BNR pentru sfârșitul lunii aprilie 2014:

  • populaţia are credite în lei în valoare totală de 35,9 miliarde de lei, în creștere uşoară faţă de sfârşitul anului 2013, cu -0,84% ,
  • populaţia are credite în valută, totalizând echivalentul a 66,8 miliarde de lei, marcând o scădere simţitoare faţă de sfârşitul anului trecut, cu 3%,
  • în ceea ce priveşte economisirea, populaţia avea la sfârşitul anului 2012 depozite bancare în lei totalizând 64,2 miliarde de lei, în creștere uşoară faţă de sfârşitul anului 2013, cu 0,8%,
  • depozitele bancare în valută ale populaţiei totalizau echivalentul a 41,1 miliarde de lei, în scădere cu 1,7% faţă de sfârşitul anului anterior.
  • La nivelul României, se conturează un procent de 15,2% al creditelor restante în lei în totalul creditelor în lei, şi o pondere egală de 15,2% a creditelor restante în valută în totalul creditelor angajate în valută.  Se remarcă creşterea ponderii creditelor restante în valută (15,2% faţă de 14,68% ponderea creditelor restante în valută la sfârşitul anului 2013), în timp ce în cazul creditelor în lei se observă o ușoară amelioare a situației restanțelor (15,2% ponderea crditelor restante în lei la sfârșitul lunii aprilie 2014, față de 15,3% ponderea la sfârșitul anului trecut)
  • Situaţia pe judeţe ne arată că cele mai responabile judeţe (cele care au cele mai mici rate a creditului restant) sunt Gorj (cu o pondere a creditului restant în totalul creditelor de 6,2%) şi Dâmbovița (cu o pondere a creditului restant de 8,2% în totalul creditelor). La polul opus, cele mai mari ponderi de credite restante în totalul creditelor angajate (lei +valută) le au Sălaj (27,1%) şi Brăila (23,9%).
  • Raportul depozite/credite la nivelul populaţiei întregii Românii este de 102,6%, în creştere faţă de sfărșitul anului trecut (101,9%). Fruntaşe în acest sens sunt judeţele Harghita (205%), Neamț (160%), Bacău (151%) . Codaşe sunt Iași (66%), şi Mehedinți (70%), acestea înregistrând valori ale depozitelor care abia acoperă două treimi din creditele angajate.
  • De remarcat că județul Dâmbovița are unii dintre cei mai buni indicatori bancari la nivelul populației, locuitorii din acest județ fiind în topul celor mai responsabili cetățeni (cu o rată mica a restanțelor la credite – 8,2%, dar și un raport depozite/credite supraunitar – 137,7%). La polul opus se află locuitorii din județul Mehedinți, care au printre cele mai mari rate ale restanțelor la bănci – 22,4%, dar și un raport nefavorabil credite/depozite – 70,2%, adică depozitele atrase de la populație acoperă doar două treimi din creditele acordate de către bănci.

Iată şi o situaţie mai grafică cu topul judeţelor, în funcţie de aceşti indicatori:

Cum credeţi că vor evolua aceşti indicatori în continuare?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload