Mai 23

Investitorii experimentaţi ştiu că esenţa investiţiilor profitabile e dată, în principal, de o analiză riguroasă, atât fundamentală, cât şi tehnică. Cu toate acestea, există unele superstiţii despre investiţii la care investitorii sunt atenţi şi pe care se bazează de multe ori în luarea deciziilor. Care sunt cele mai frecvente superstiţii legate de investiţii şi cât de mare încredere putem avea în ele?

Superstiţiile pe care le vom prezenta în continuare au luat naştere în Statele Unite ale Americii, iar unul dintre factorii care au permis crearea lor este faptul că piaţa de acţiuni americană este foarte mare, cu numeroşi emitenţi şi acţiuni tranzacţionate, aşa încât permite utilizarea unor algoritmi complecşi pentru identificarea unor tipare de evoluţie a preţurilor şi randamentelor aduse de acţiuni. Dincolo de superstiţiile clasice legate de cifra 13, ziua de vineri 13 (la americani) sau marţi 13 (la noi), printre cele mai împământenite superstiţii investiţionale se numără:

Efectul lunii octombrie – practic, analizând istoric, evoluţia pieţei acţiunilor şi mai ales momentul celor mai abrupte căderi de pe pieţele bursiere, s-a creat impresia că luna octombrie este una nefastă pentru investiţiile în acţiuni, fiind în principal o lună de scăderi. La baza acestei credinţe stau momentele de debut ale unora dintre cele mai serioase crize financiare:

  • criza din 1929-1933 – data de 24 octombrie 1929 a rămas în istorie drept „marţea cea neagră”, fiind ziua când preţurile acţiunilor au scăzut la începutul şedinţei bursiere cu 11%, într-un iureş de vânzare ce a antrenat volume foarte mari;
  • „lunea cea neagră”, din 19 octombrie 1987, când pieţele bursiere globale au marcat scăderi consistente, rămânând ziua cu cea mai mare scădere a indicelui Dow Jones (-22,61%). Luna octombrie a anului 1987 a adus scăderi pentru majoritatea pieţelor bursiere europene (bursa din Marea Britanie a marcat o pierdere de -26,45%, iar cea spaniolă şi-a erodat profiturile cu -31%), asiatice (bursa din Hong King a pierdut 45,5%), nord-americane (bursa canadiană a cunoscut o scădere de -22,5%), australiene (-41,8%);
  • criza financiară din 2007-2008 (ca un exemplu mai recent) – luna octombrie 2008 a fost una extrem de volatilă pe pieţele bursiere, în primele 10 zile ale lunii, indicele Dow Jones marcând o scădere de 22,11%. În România, indicele BET a înregistrat o cădere de 33,26% în decursul lunii octombrie 2008;

Analizând piaţa românească, în ultimii 13 ani, teoria nu pare a se verifica prea mult.  Mai precis, în anii 2001, 2002, 2005 şi 2006, bursa a scăzut într-adevăr, la începutul lunii octombrie, însă până la finalul lunii a revenit la valorile iniţiale. În anii 2007 şi 2008, bursa a cunoscut scădere în decursul lunii octombrie, în timp ce în anii 2003, 2004, 2009, 2011, 2012 şi 2013, bursa românească a crescut de fapt în luna octombrie.

Teoria lungimii fustei – poate una dintre cele mai neobişnuite superstiţii investiţionale, teoria lungimii fustei statuează că în anii în care în trendul caselor de modă fustele deveneau mai scurte, atunci, în acei ani, bursele creşteau. Teoria a fost avansată în anul 1926, de economistul George Taylor. Teoria a fost probată de Morgan Stanley, care a realizat acest grafic comparativ între evoluţia indicelui Dow Jones şi lungimea fustei, conform standardelor modei, între anii 1897 – 1986:

Totuşi, pentru ultimii ani, tendinţele modei au văzut conturarea unor extreme – atât fuste scurte cât şi fuste lungi, aşa încât o concluzie nu poate fi extrapolată şi pentru trecutul recent.

Blestemul celui mai înalt zgârie-nori – această superstiţie anunţă că în anii când se finalizează sau se apropie de finalizare o clădire emblematică de tip zgârie-nori, care devine cea mai înaltă clădire din lume, atunci bursa va scădea. La baza acestei superstiţii stau câteva coincidenţe interesante, printre care:

  • Clădirea  Chrysler din New York a fost finalizată la începutul anului 1930, perioadă de conturare a Marii Crize din 1929-1933;
  • Turnurile Petronas din Malaezia au fost inaugurate în 1997, iar la scurt timp, piaţa bursieră malaeziană s-a confruntat cu o scădere abruptă, indicele principal al bursei, KLSE, marcând o scădere de peste 50%;
  • Cea mai înaltă clădire din lume în prezent, Burj Khalifa din Dubai; a avansat cu construcţia foarte mult în 2008, perioadă nefastă pentru bursele din întreaga lume.

Anul acesta este aşteptat ca o nouă clădire să ocupe locul de „cea mai înaltă clădire din lume” – Turnul Sky City din China. Totuşi, construcţiile au fost oprite pentru moment în China, aşa că urmează să vedem dacă teoria se va confirma.

Superstiţiile au determinat un proiect investiţional constând în lansarea unui fond de investiţii care tranzacţionează acţiuni automat, pe baza unor algoritmi care ţin cont în mod exclusiv de superstiţii investiţionale, Fondul a fost lansat în iulie 2012, cu o durată limitată la un an, perioadă în care a tranzacţionat acţiuni de pe bursa londoneză, asumându-şi atât poziţii long (care pariază pe creşterea pieţei), cât şi short (care pariază pe scăderea bursei), după principii pur superstiţioase. Fondul s-a închis la 1 iunie 2013, marcând o scădere de -16,18% în această perioadă. Spre comparaţie, indicele Dow Jones a înregistrat în aceeaşi perioadă o creştere de 17,4%, iar indicele local BET a cunoscut o apreciere de 19,2%.

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload