Mai 16

Dacă aveți până în 41 de ani , atunci aveți cu siguranță o pensie privată, fie că ați optat individual pentru un administrator de pensii private, fie că nu (caz în care ați fost repartizat aleator la unul dintre fondurile de pensii private obligatorii ce operează în România). Și chiar dacă ați depășit această vârstă, dar nu și pe cea de 51 de ani, ați avut posibilitatea de a adera la un fond de pensii privat obligatoriu (sistem cunoscut sub numele de Pilonul II al pensiilor private). Sunt șase ani de când o parte din contribuțiile sociale plătite în fiecare lună către bugetul de stat sunt direționate către acest fond de pensii. Știți câți bani ați acumulat până în prezent și unde sunt investiți ei?

Dacă vă încadrați în cei 6,12 milioane de participanți la sistemul privat obligatoriu (pilon II) de pensii, atunci ați acumulat, în medie, până acum 2503 RON (cam 562 euro), cea mai recentă contribuție, cea din luna martie având în medie, valoarea de 83,12 RON. Dacă vă numărați printre cei 3,19 milioane de oameni care contribuie la acest sistem încă din 2008, fără întreruperi, atunci valoarea medie a contului dumneavoastră de pensie privată pilon II a ajuns la valoarea de 3357 RON (aproximativ 750 euro). Dacă nu știați, din cei 10.5% care vi se rețin lunar din salariul brut pentru plata CAS, în acest moment, 4,5% sunt direcționați către fondul de pensii private pilon II pentru care ați optat sau către care ați fost repartizat aleator. La anul,  acest procent va crește la 5%, urmând a crește apoi anual cu 0.5% până va ajunge la 6% din venitul brut.

Unde sunt investiți banii dvs.?

Aproximativ 80% din banii dvs. sunt investiți în instrumente cu venit fix, adică acele instrumente al căror randament este apropiat de rata dobânzii de politică monetară, și pentru care riscul de scădere a valorii este destul de mic. Doar 15% din bani sunt investiți în acțiuni, instrumente financiare mai riscante, însă cu un potențial de apreciere mult mai mare (mai ales dacă luăm în calcul faptul că în medie, anii 2012 și 2013 au adus randamente anuale între 20%-30% pentru acțiunile de pe bursă, în timp ce rata dobânzii a manifestat o tendință constant descendentă, de la 7%-8% pe an, până la aproximativ 3% – 4% în prezent). Totuși, fondurile de pensii private au obținut în medie, un randament anualizat de 8,5%, în principal datorită titurilor de stat în care s-a investit în primii ani de existență, când dobânzile erau mult mai ridicate, dar și ca o consecință a investițiilor pe bursă în acești ultimi doi ani.

Raportul complet, emis de ASF privind cele mai recente rezultate de pe piața pensiilor private este disponibil aici. Sunteți mulțumit de aceste rezultate? Credeți că statul ar fi gestionat mai bine banii sau dimpotrivă, v-ați dori ca o parte mai mare din taxele virate către stat să fie direcționată către administrarea privată?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

 

 

 

Leave a Reply

preload preload preload