Mai 09

De 9 mai se aniversează Ziua Europei, data marcând declarația lui Robert Schuman din 1950, în cardrul căreia acesta vorbea despre crearea unei forme noi de cooperare politică în Europa, o formă care să transforme în utopie un eventual război între națiunile europene. Discursul lui este considerat a fi piatra de temelie a formării Uniunii Europene, iar data de 9 mai a rămas ziua de aniversare a construcției europene.

Cu această ocazie, merită să investigăm care sunt perspectivele de dezvoltare ale statelor membre din punct de vedere economic, pentru anul în curs. Comisia Europeană a emis un raport în care avansează câteva previziuni de creștere economică pentru cele 28 de state ale UE în anul acesta. Raportul poate fi accesat aici, iar o concluzie poate fi trasă din harta de mai jos:

După cum se poate observa, marea majoritate a statelor europene sunt așteptate să aibă evoluții economice pozitive anul acesta, cele mai multe dintre ele fiind preconizate a avea creșteri de PIB cu peste 1%. Estimările Comisiei Europene în ceea ce privește economia românească sunt că aceasta va înregistra anul acesta o creștere economică de 2,5%. Campioane la creșterea economică sunt așteptate a fi Letonia (+3,8%), Lituania (+3,3%) și Polonia (+3,2%), La extrema opusă, pentru economia cipriotă se anticipează o scădere economică de -4,8%, în timp ce economia croată este estimată a se contracta cu -0,6%, cele două state fiind, de altfel singurele state membre UE pentru care Comisia Europeană previzionează scădere economică.

După o criză economică prelungită, persepctivele avansate de UE sunt încurajatoare. Sunteți de acord cu estimările UE? Cum credeți că va performa economia românească până la sfârșitul anului?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

 

Leave a Reply

preload preload preload