Apr 25

Primul trimestru al anului 2014 a fost bun pentru piața de capital și pentru piața investițiilor administrate din România.  Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România a emis recent raportul cu privire la activitatea pieţei investiţiilor în luna martie 2014, în care analizează cum a evoluat numărul de investitori, activele administrate şi randamentele obţinute de fondurile de investiţii şi portofoliile private ce activează în România în primul trimestru al acestui an. Iată concluziile:

Active administrate:

Activele totale administrate de societățile de administrare a investițiilor de pe piața românească au crescut în cursul primului trimestru al anului 2014 cu 9,44%, de la 15,15 miliarde RON la  sfârşitul anului 2013, la 16.58 miliarde RON la sfârşitul acestui trimestru. Cea mai mare creştere a fost înregistrată pe segmentul fondurilor închise de investiţii, unde activele au crescut în decursul primului trimestru cu 9,97% (de la 564,3 milioane RON, la 620,6 milioane RON). Pe locul secund în ceea ce priveşte creşterea activelor se situează segmentul fondurilor deschise de investiții, unde creşterea din primele trei luni ale anului 2014 a fost de 9,52% (de la 14,39 miliarde RON la 15,76 miliarde RON).

Pe segmentul portofoliilor private, creşterea a fost de 1,16% (de la 197,3 milioane RON la sfârşitul anului 2013 la 199,6 milioane RON la sfârşitul lunii martie a acestui an).

Număr de investitori

În decursul primului trimestru al anului 2014, numărul de investitori în fondurile de investiţii a crescut cu 3.51%, de la 363 401 investitori la sfârşitul anului 2013, la 376 182 investitori la sfârşitul lunii martie 2014. Astfel, 12 781 de investitori noi au ales să îşi plaseze banii în fonduri de investiţii, majoritatea dintre ei alegând fondurile de investiții cu o politică orientată către investițiile cu venit fix.

Randamente

Deși prima lună a acestui an începuse promițător pe bursa locală, în cele din urmă, primul trimestru s-a încheiat cu o scădere a indicilor acesteia, pe fondul evenimentelor din Ucraina, indicele BET-XT marcând în primul trimestru al acestui an o scădere cu 4%. Și pe piața instrumentelor cu venit fix dobânzile au avut un trend descendent, însă acestea au fost preferate de investitorii mai conservatori, care au dorit să își conserve economiile acumulate. Iată care este topul primelor 15 randamente în primul trimestru al acestui an, pe piața fondurilor de investiții:

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload