Apr 11

Anul 2007 a fost un an de referință pentru piețele financiare. Finanțarea bancară a atins un maxim, iar majoritatea acțiunilor românești tranzacționate la BVB au înregistrat maxime absolute. În opoziție, astăzi, după mai bine de 5 ani, piața bancară încearcă să-și redefinească dinamica pozitivă către finanțarea economiei reale, iar piețele de capital își caută punctul de plecare pentru un nou ciclu ascendendent de lungă durată.

Cine își mai aminteste de anul 2007? La un PIB de 121 mld. EUR, la un curs mediu anual de 3,34 EUR/RON, efervescența accesării unei finanțări atingea maximele, majoritatea dintre noi beneficiind de un credit bancar cu dobândă avantajoasă și o piață a investițiilor și de consum atractivă. Investițiile străine directe se ridicau la peste 7 mld. EUR, un record greu de atins pentru mulți ani de acum înainte, semn că prezența investitorilor nerezidenți pe piața românească era una extrem de activă. Pentru un investitor la BVB, satisfacția unui profit cu multe cifre pentru un portofoliu de acțiuni devenise ceva firesc și uzual.

Am auzit în ultimul timp foarte des afirmația că doar investitorii nerezidenți pot da o nouă anvengură pieței financiare din România. Mai ales în contextul în care ne dorim o piață de capital încadrata cât mai curând la categoria de piață emergentă, o ligă în care atenția marilor jucători instituționali globali crește semnificativ. Dar este oare suficient?

Am avut curiozitatea să merg cu o paralelă între anii 2007 și 2013 pentru urmatorii indicatori:

  • PIB,
  • economiile populației,
  • creditele acordate populației și
  • capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti.

Economiile populației exprimă cel mai bine dinamica economisirii din resurse interne și rămân cea mai importantă sursă de finanțare pentru orice economie tradițională fără impact negativ asupra unor variabile macroeconomice precum volatilitate curs, balanța de plăți etc. De aceste resurse beneficiază în primul rând piața bancară și piața de capital. Creditele acordate populației sugerează cel mai bine disponibilitatea oamenilor de a privi cu optimism în perspectiva, cu un impact direct asupra politicilor de investiții și consum și nu în ultimul rând cu impact indirect asupra dinamicii PIB.

În 2013, PIB-ul a atins valoarea de 143 mld. EUR, o creștere de aproximativ 18% față de anul 2007, creștere venită în cea mai mare parte din deprecierea cursului de schimb și deflator, în condițiile în care dobânda de referință a scăzut la jumătate, la o valoare medie de 4,75% față de un nivel de 8,75% înregistrat în anul 2007.

Economiile populației (conform definiției BNR, depozitele gospodăriilor populației) au crescut în acești ani de la 20 mld. EUR în 2007 la respectiv 23,5 mld. EUR în 2013, o creștere de 17%. Creditele acordate populației au bifat însă o creștere modestă de doar 10%, la o valoare de 23,3 mld. EUR față de 21 mld. EUR, înregistrată în 2007.

În structura creditelor acordate populației intervine cea mai interesanta dinamică. Dacă în 2007, aproximativ 75% din creditele acordate de băncile comerciale reprezentau credite pentru consum, la o valoare brută de aproximativ 16,5 mld. EUR, în 2013, se înregistrează o valoare de doar 11 mld. EUR, o scădere de peste 30% în dinamica acestui indicator. Cifra este extrem de sugestivă și arată că dinamica consumului în România a înregistrat o evoluție puternic negativă în toți acești ani. În paralel, investițiile străine directe scad și mai mult, cu peste 60% la o valoare de 2,6 mld. EUR.

Uitându-ne către capitalizarea BVB, avem o creștere de aproximativ 16% în 2013 față de 2007, anul maximelor istorice la majoritatea companiilor listate. În 2013, capitalizarea Bursei de Valori București atinge 30 mld. EUR, o performanță remarcabilă având în vedere distanța de performanță de aproximativ 50% față de maximele înregistrate de principalele companii românești listate cu mai bine de cinci ani în urmă. Mai mult de atât, nu cred că este doar o coincidență, în dinamica pozitivă, a economiilor populației de 17% și a capitalizării pieței locale de capital, de respectiv 16%.

Cert este că în toți acești ani:

  • a crescut apetitul economisirii din resurse proprii,
  • avem o diversificare investițională mai complexă pentru investitorul local,
  • înregistrăm o reașezare a echilibrului resurse/consum, precum și o redefinire a bazei investiționale pentru piața de capital locală.

Și poate că nu întâmplător, acestă resursă internă va fi și cea care va beneficia în următorii ani de creșterea principalelor cotații BVB, determinată de creșterea competitivității principalelor companii listate la București.

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

 

Leave a Reply

preload preload preload