Mar 28

Mai sunt câteva zile până la sfârșitul primului trimestru al anului 2014, iar cum bursa din România a avut o evoluție mai puțin favorabilă în decursul acestuia, ne-am gândit să vă prezentăm cum au evoluat atât bursele din jur (regiunea Central și Sud-est europeană), precum și bursele din statele vestice și nordice.

În ansamblu, după cum se poate vedea în harta de mai jos, primul trimestru al anului a debutat favorabil pe piețele bursiere din Europa (la o primă privire, se poate vedea mult verde pe hartă). Excepție fac câteva state, care au înregistrat scăderi mai importante (Ungaria, Austria, Bosnia, Letonia, Rusia). Cea mai abruptă scădere a fost înregistrată pe bursa rusească, ale cărei acțiuni au scăzut în medie cu 11,45%, pe fondul contextului geopolitic determinat de tensiunile legate de Crimeea.

Cele mai importante creșteri pe burse au fost înregistrate în Bulgaria (+22,06%), Portugalia (+14,58%), Grecia (+13,1%), Danemarca (+11,63%), Italia (+11,63%), Slovacia (+10,75%) și Ucraina (+10,47%).

În ceea ce privește bursa românească, aceasta a înregistrat o scădere de 2,47%, trendul negativ începând a se contura după data de 21 ianuarie, pe fondul corelării inițiale cu scăderile generalizate de pe bursele internaționale. Totuși, acestea au recuperat în peroada următoare, spre deosebire de piața românească, care s-a confruntat cu ieșiri masive de bani din partea investitorilor mari instituționali, bani care ulterior nu s-au mai întors.

Iată cum arată situația pentru întreaga zonă a Europei, precum și randamentele înregistrate de fiecare piață bursieră în parte de la începutul anului până la 27 martie 2014:


Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload