Mar 21

Care este ultima asigurare pe care v-ați făcut-o? Poate ați încheiat o poliță RCA, sau v-ați prelungit asigurarea obligatorie pentru locuință, sau poate ați plecat în vacanță în afara țării și v-ați încheiat o poliță de asigurare de călătorie?

Anul 2013 a fost un an cu semnale contrastante pentru piața asigurărilor din România. Astfel, au existat tipuri de asigurări extrem de căutate, care au înregistrat creșteri de 200% față de anul anterior, așa cum au existat si anumite tipuri de asigurări care și-au pierdut din atractivitatea percepută de clienți. și astfel, au înregistrat scăderi anuale, de până la 26%.

Care au fost asigurările cele mai cerute de români în 2013?

Ei bine, deși poate v-ați gândi că, în contextul unei situații economice și financiare incerte, românii s-au orientat mai mult către asigurările obligatorii (lucru de altfel, adevărat), categoria de asigurări care a reușit să atragă cu 208% mai multe prime de la clienți (comparativ cu anul 2012) a fost cea a asigurărilor permanente de sănătate. Altfel spus, românii au dorit să se asigure că vor primi un venit în situația în care vor fi temporar inapți pentru muncă, lucru care denotă o stare de neîncredere în starea lo de sănătate viitoare.

Desigur, asigurările obligatorii au fost în continuare încheiate de către români, cel mai mare ritm de creștere fiind cel înregistrat de asigurările obligatorii de locuințe, pentru care s-au subscris prime cu 149% mai mari față de anul anterior. Și polițele RCA au cunoscut creșteri de la un an la altul, în 2013 primele subscrise pe acest segment crescând cu 15,48% comparativ cu anul anterior.

Anul 2013 a fost un an bun și pentru asigurările de călătorie, mulți români alegând să își încheie astfel de asigurări cu ocazia deplasărilor în străinătate, astfel încât pe acest segment, primele subscrise au crescut cu 15,34%.

Poate mai surprinzătoare este creșterea cererii pentru asigurări de căsătorie și naștere, categorie care a atras în 2013 prime mai mari cu 8,43% față de cele atrase în 2012. Cu alte cuvinte, părinții sau viitorii părinți sunt mai prevăzători în ceea ce privește viitorul financiar al copiilor lor, și au decis să încheie astfel de asigurări, fie pentru a beneficia de o indemnizație financiară la momentul nașterii unui copil în viitor (asigurările de naștere), fie pentru a asigura sumele necesare pentru susținerea financiară a organizării nunții copilului, în viitor – pentru părinții cu copii (asigurarea de căsătorie).

La polul opus, tipurile de asigurări a căror popularitate în rândul clienților a scăzut cel mai mult pe parcursul anului 2013 au fost asigurările de sănătate (respectiv asigurarea unui tratament la clinici bine cotate în situația unr intervenții chirurgicale sau a survenirii unor boli cu consecințe serioase). Asigurările de sănătate au înregistrat în 2013 prime subscrise mai mici cu 26% față de anul anterior.

Nici asigurările de viață cu componentă de economisire nu s-au mai bucurat de un succes prea mare în anul 2013, primele subscrise pe aceste segment scăzând cu 12,43% în ansamblul anului 2013, comparativ cu anul 2012. Astfel, fie românii au decis să economisească mai puțin, fie s-au orientat către alte tipuri de produse de economisire. Ultima varianta pare mai probabilă, ținând cont de dinamica pieței investițiilor administrate, care a crescut în ansamblul anului 2013, cu aproape 43%.

Românii au început să regândească și necesitatea polițelor CASCO în anul anterior, primele subscrise pe acest segment scăzând cu 6,33% anul trecut, față de anul anterior.

Astfel, în ansamblu, anul 2013 se dovedește a fi fost un an în care românii au contractat produse de asigurare penru nevoi cât mai specifice și punctuale, asigurările ce ce iau în calcul mai multe tipuri de riscuri pierzând, treptat, teren.

Anul acesta, ce fel de asigurări aveți de gând să încheiați / prelungiți?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

 

 

Leave a Reply

preload preload preload