Ian 17

Anul 2013 a marcat un an foarte dinamic și bun pentru bursa românească, trendul crescător urmându-l pe cel din 2012, astfel încât  anul trecut a adus profit investitorilor de pe bursă.

În plus, anul 2013 a fost marcat de 3 IPO-uri, două de stat și unul privat.

Iată principalele coordonate ale evoluției bursei românești în 2013:

  • Principalii indici bursieri au încheiat anul cu creștei de cel puțin 20%. Astfel, indicele BET (redă evoluţia preţului celor mai lichide 10 acţiuni de pe bursă) a marcat un avans de 26,1% , indicele BET-FI (indică evoluţia preţului acţiunilor celor 5 SIF-uri şi a Fondului Proprietatea) a adus investitorilor un plus de 23,32%, indicele BET-XT (arată evoluţia preţului celor mai lichide 25 de acţiuni de pe bursă, inclusiv a SIF-urilor) a încheiat anul cu un profit de 23,4%, în timp ce indicele BET-C (indicele compozit al bursei, ce reflectă evoluția prețurilor tuturor companiilor listate la BVB, Categoria I si II, cu excepția SIF-urilor, fiind un indice de preț ponderat cu capitalizarea de piață a companiilor din componența sa) a crescut în ansamblul anului cu 20,04%:

 

  • Anul 2013 a fost un an dinamic în ceea ce privește ofertele de listare de pe bursă, toamna acestui an aducând 3 astfel de oferte: Nuclearelectrica, Adeplast și Romgaz. Oferta Nuclearlectrica a fost inițiată în luna septembrie 2013, aceasta încheindu-se cu un grad de subscriere de 100%. Oferta Adeplast a urmat-o la scurt timp, la începutul lunii octombrie, și deși primul IPO priivat de la BVB după cinci ani părea că se va încheia cu succes, în cele din urmă, gradul de subscriere a fost de doar 15,63%, mulți dintre cei care au subscris inițial retrăgându-și ofertele, pentru a-și mobiliza banii, ca urmare a anunțării, spre sfârșitul lunii octombrie, a celei mai mari oferte de pe bursă, : Romgaz. Oferta Romgaz a atras într-adevăr interesul investitorilor mai mari și mai mici, gradul final de subscriere fiind de 265,55%.

Anul 2013 a reușit să readucă bursa în atenția investitorilor de retail, care, după 2008, an când scăderile bursiere au fost dramatice, deveniseră mai reticenți în orientarea investițiilor lor către bursă. Perspectivele pentru anul acesta se arată optimiste, așa încât avem premisele ca și anul 2014 să fie extrem de interesant și activ pe bursa locală.

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload