Ian 10

În acest articol ne propunem să privim în retrospectivă principalii indicatori macro-economici, precum şi rezultatele de pe principalele pieţe financiare româneşti, în anul 2013, pentru a avea o privire de ansamblu asupra evoluţiei sectorului financiar în anul ce tocmai s-a încheiat.

Politici macro-economice:

  • Rata inflaţiei în intervalul noiembrie 2012 – noiembrie 2013 a fost de 1,83%.  Zilele acestea este așteptată valoarea ratei inflației pentru ansmablul anului 2013, însă predicțiile sunt ca aceasta se va situa în jurul celei din noiembrie, fapt ce va însemna că se încadrează în ţinta de inflaţie stabilită de BNR în vederea respectării criteriilor de convergenţă (2.5%);
  • Rata dobânzii de politică monetară a scăzut pe parcursul anului 2013, de la 5,25% la 4%, fiind făcute mai multe ajustări în jos pe parcursul anului precedent, în vederea stimulării creditării. Chiar la începutul anului 2014, BNR a oferit un nou stimulent băncilor pentru a accelera creditarea, scăzând, din nou, rata dobânzii de politică monetară la 3,75%.
  • Cursul de schimb al monedei naţionale faţă de moneda europeană a avut un parcurs destul de volatil, între valorile de 4,3072 RON pentru un EUR, şi 4,5535 RON pentru un EUR. Tendinţa a fost în general ascendentă în ultima jumătate de an, prima jumătate fiind caracterizată printr-o volatilitate accentuată., Ultimul curs de schimb al anului a fost 4,4847, leul românesc depreciindu-se, în ansamblul anului 2013, față de moneda europeană cu 1,57%.

Principalele pieţe investiţionale:

  • Piaţa bursieră a avut un an foarte bun în ansamblu, continuând trendul din 2012. Principalii indici ai Bursei de la Bucureşti au înregistrat creşteri semnificative. Astfel, indicele BET a marcat o creştere de 26,1%, marcând cel mai mare avans de pe bursă, în timp ce indicele BET-XT a afișat o creştere de 23,4%, iar  indicele BET-FI  a reuşit să obţină în anul 2013 un plus de 23,32%.
  • Piaţa monetară a avut un an relativ stabil. Rata dobânzii la depozitele bancare în lei a avut o evoluţie ce s-a înscris pe un trend descrescător. La începutul anului trecut rata dobânzii la depozitele bancare în lei la termen de un an varia în intervalul 4,5% – 6,75%, finalul de an coborând intervalul la 3% – 5%. pe an
  • Piața metalelor prețioase a marcat un an de corecții în 2013, investitorii în aur cât și în argint văzându-și portofoliile scăzând în anul ce a trecut. Aurul a înregistrat o scădere a prețului cu 28,3%, în timp ce argintul si-a pierdut 35,9% din valoare.

Care credeţi că vor fi cifrele cheie ale anului 2014? La ce pieţe vă aşteptaţi să performeze în acest an?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload