Dec 06

Întreaga planetă deplânge astăzi trecerea în neființă a fostului președinte sud-african, Nelson Mandela. Numele său este legat de desființarea apartheid-ului în Africa de Sud și de promovarea unui mesaj centrat pe libertate și egalitate umană, însă munca lui nu s-a materializat doar prin efecte sociale și umanitare, ci și prin efecte economice.

Printre principalele contribuții pe care activismul lui Mandela le-a adus la economia sud-africană se numără orientarea acesteia către una de piață, cu obiectivul de scădere a datoriei publice a țării. Politicile sale au condamnat naționalizările și au vizat încurajarea proprietății private, în special, în rândul populației de culoare, ce ocupa o proporție de peste 80% din totalul locuitorilor sud-africani.   În plus, politica economică din timpul președinției lui accepta investițiile străine, precum și cele din partea companiior multinaționale, toate aceste măsuri contribuind la creșterea produsului intern brut pe cap de locuitor cu un ritm de 1,4% de la un an la altul, în perioada 1994 – 1999.

Un personaj cu o istorie de viață sinuoasă, și respectat de multiple personaliztăți sale vieții politice, artistice, economice, Nelson Mandela rămâne una dintre cele mai admirate figuri ale secolului 20. Iată în 2 minute câteva coordonate ale vieții lui:

 

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload