Noi 19

Cerificatele globale de depozit (GDR) au intrat în atenția investitorilor români odată cu listarea Romgaz concomitent pe bursa de la București și pe cea londoneză, tranzacționarea titlurilor Romgaz pe bursa din Londra realizându-se prin intermediul acestor GDR-uri.

Ce sunt GDR-urile, de ce s-a optat pentru folosirea lor și ce avantaje prezintă?

Un certificat global de depozit (GDR – Global Depositary Receipt) este un instrument tranzacționabil ce atestă dreptul de proprietate asupra unui număr de acțiuni emise de o companie listată pe o piață din afara granițelor țării sale. GDR-urile sunt tranzacționate în general în dolari americani (cum a fost și cazul GDR-urilor Romgaz), deși pot exista cazuri în care acestea se tranzacționează în euro sau în lire sterline.

Folosirea GDR-urilor permite investitorilor să investească în acțiunile unei companii dintr-o țară străină fără grija eforturilor determinate de complexitatea tranzacțiilor transsfrontaliere, mai ales că deținerea de GDR-uri îi oferă investitorului aceleași drepturi de vot sau de încasare a diividendelor pe care le au proprietarii acțiunilor propriu-zise emise de respectiva companie.

Pentru investitorii instituționali investiția în GDR-uri poate fi mai facilă decât investiția directă în acțiunile companiei vizate, deoarece prin intermediul GDR-urilor, ei tranzacționează într-o monedă cunoscută (dolari, euro, lire sterline), și evită astfel tranzacționarea în monede mai puțin familiare (în cazul Romgaz, lei), mai ales dacă piața pe care este tranzaționată respectiva companie nu le este foarte cunoscută.

Avantajele nu sunt însă numai pentru investitori, ci și pentru compania care se listează, folosirea GDR-urilor oferindu-i în primul rând o dimensiune internațională, ea devenind cunoscută pe piețe internaționale, mărindu-și spectrul investitorilor potențiali și având astfel posibilitatea de  a atrage capital din partea investitorilor globali, nu doar de la cei care activează pe piața de origine a acesteia.

Decontarea GDR-urilor se realizează prin intermediul unui depozitar, în general un nume cu experiență în domeniu, cum ar fi JP Morgan, Citi sau Deutsche Bank (în cazul Romgaxz, Depozitarul DGR-urilor tranzacționate la Londra este BNY Mellon).

În general, GDR-urile se tranzacționează pe bursa de la Londra, însă există și alte piețe care acceptă tranzacționarea GDR-urilor: Luxemburg, Dubai, Singapore.

Succesul tranzacționării GDR-urilor Romgaz a determinat clasa politică să ia în considerare listarea prin GDR-uri și în cazul următoarelor companii așteptate pe bursă: Electrica sau Hidroelectrica. Ce părere aveți despre această eventualitate?

Dacă doriți să fiți la curent și cu alte informații similare, abonați-vă gratuit aici.

Leave a Reply

preload preload preload