Noi 05

Ieri, guvernul anunța că, în urma negocierilor cu FMI, au convenit ca pensiile să fie indexate cu 3,74%, iar salariul minim să crească de la 1 ianuarie la 850 RON, adică o creștere cu 6,25%.

În ansamblul economiei, și salariile au cunoscut o creștere în ultimul an, media de creștere a salariului mediu net fiind de 4,62%, ceea ce în intervalul septembrie 2012 – septembrie 2013 a reprezentat în termeni reali o creștere medie de 2,7% (ținând cont de rata inflației din această perioadă: 1,88%)

Iată cu cât au crescut în mod real salariile nete, n perioada septembrie 2012 – septembrie 2013, pe principalele ramuri de activitate:

După cum se poate observa, de cele mai mari creșteri reale ale salariului mediu net s-au bucurat angajații din sectorul administrației publice (+10,6%), precum și cei ce lucrează în cadrul industriei extractive (+9%). La polul opus, există trei sectoare ale economiei ai căror angajați au înregistrat scăderi nete ale veniturilor. în termeni reali, în ultimul an: informații și comunicații (-2,5%), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-0,9%),  și intermedieri financiare și asigurări (-0,4%).

Ați simțit că ați câștigat mai mulți sau mai puțini bani în ultimul an?

Dacă doriți să fiți la curent și cu alte informații similare, abonați-vă gratuit aici.

 

 

Leave a Reply

preload preload preload