Noi 01

IPO-ul Romgaz a demonstrat tuturor că bursa din România are capacitatea de a atrage investitori, mai ales atunci când este vorba despre o ofertă foarte bună. Oferta Romgaz, aşteptată de aproximativ doi ani, s-a bucurat de un real succes, mai ales în rândul investitorilor de retail, care, de obicei, sunt mai rezervaţi atunci când vine vorba despre a-şi investi banii la bursă. Tranşa mică a IPO-ului Romgaz a fost suprasubscrisă de aproximativ 18 ori, fapt ce arată un interes foarte mare din partea investitorilor mici (fie că intenţia lor este de a rămâne investitori în această companie, fie că au subscris în scop pur speculativ). Tranşa investitorilor instituţionali, cei care „ţin” bursa de ele mai multe ori, a fost suprasubscrisă de aproximativ 6 ori, preţul din ofertă fiind stabilit la 30 RON/actiune. Astfel, cu o subscriere finală de 1,7.miliarde de RON, IPO-ul Romgaz se  situează în topul celor mai mari IPO-uri din istoria bursei româneşti.

Care au fost, însă,cele mai mari IPO-uri la nivel internaţional?

Primee trei locuri în clasamentul celor mai mari IPO-uri din lume sunt ocupate de companii chinezeşti: Agricultural Bank of China, Industrial and Commercial Bank of China şi American International Assurance, ale căror oferte au strâns 22,1 miliarde USD (anul 2010), 21,9 miliarde USD (anul 2006) şi respectiv 20,5 miliarde USD (anul 2010).

Locurile 4 şi 5 în clasamentul ceor mai mari IPO-uri sunt ocupate de Visa şi General Motors, care au strâns din partea investitorilor 19,7, respectiv 18,1 miliarde de dolari în anii 2008, respectiv 2010, când au fost lansate.

Locul 6 în ierarhie este ocupat de un IPO forte sonor de anul trecut, Facebook, companie are a reuşit să strângă pe bursă 16 miliarde de dolari.

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload