Sep 17

Banca Națiomală a României a scăzut în acest an, succesiv, rata dobânzii de politică monetară, aceasta ajungând în acest moment la 4,5%. În piață, rata dobânzii la depozitele bancare s-a ajustat rapid, pentru a reflecta acest trend descrescător, dobânzile la depozitele bancare la termen de un an ajungând în prezent până la valoarea maximă de 5,8% (conform portalului conso.ro).

Dacă ratele dobânzii la depozite au fost adaptate rapid la noul prag al dobânzii de politică monetară, este momentul să investigăm dacă și ratele dobânzii la credite au reflectat acest trend descrescător, în definitiv, deciziile BNR vizând stimularea creditării.

Pentru creditele imobiliare ipotecare Prima Casă, care în noul program se acordă doar în RON, s-a observat scăderea dobânzii, în acest moment, DAE pentru acest tip de credite variind în piață în intervalul 6,46% – 8,77% pe an. Calculația a fost făcută pentru un credit de 225 000 RON (aproximativ 50 000 euro), contractat pe o perioadă de 20 de ani, utilizând facilitățile portalului efin.ro.

DAE scade puțin pentru creditele ipotecare în RON, care nu se înscriu în programul Prima Casă și care implică un avans de minimum 25%. Astfel, pentru același calcul, portalul efin.ro identifică oferte de creditare cu DAE cuprins între 6,43% – 8,75% pe an.

Pe segmentul creditelor auto, pentru care se cere un avans de 20%, dobânzile sunt ceva mai mari. Astfel, pentru un credit auto de 36 000 RON (aproximativ 8000 euro), contractat pentru o perioada de 5 ani, DAE se situează în intervalul 10,36% – 17,62%, potrivit efin.ro.

Pe segmentul creditelor de nevoi personale în RON, dobânzile stau altfel. Astfel, pentru un credit de nevoi personale de 22500 de RON (aproximativ 5000 euro), contractat pentru o perioada de 3 ani, portalul efin.ro generează oferte bancare cu dobânzi anuale efective (DAE) cuprinse între 14,32% și 29,2%.

În concluzie, dobânzile la creditele bancare au fost ajustate în jos, mai mult pe segmentul creditelor ipotecare, celelalte tipuri de credite având nevoie, probabil, de o perioadă de acomodare ceva mai mare.Voi cum ați simțit efectul reducerii dobânzii de politică monetară asupra dobânzilor percepute la credite?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici pentru a primi şi alte articole interesante scrise pe Despreinvestitii.ro direct în căsuţa dvs de email.

 

 

 

Leave a Reply

preload preload preload