Aug 23

Segmentul de vânzări rezidențiale în România a fost susținut în mare măsură de programul Prima Casă, program care a înlesnit activitatea de creditare ipotecară imobiliară pentru români, mai ales prin prisma avansului mic (5%) de care aceștia trebuia să dispună pentru a putea accesa un astfel de credit.

Programul a suferit modificări pe parcursul existenței sale, prima notabilă fiind încurajarea achiziției de l0cuințe noi construite după 2010, prin mărirea plafonului de creditare în cazul în care imobilul vizat se încadra în această categorie. Cea mai recentă modificare adusă programului s-a concretizat în acordarea creditelor doar în lei, pentru a minimiza riscul valutar la care se expun persoanele care accesează un credit în euro.

Totuși, la o scanare a anunțurilor de vânzare de pe piața imobiliară românească, marea lor majoritate sunt exprimate în continuare în euro, ceea ce determină din start o diferență între socoteala pe care și-o fac clienții când merg la bancă pentru credit și prețul din piață. Concret, pentru un apartament negociat la un preț de 50 000 euro, clientul ar trebui să meargă la bancă să ceară un credit de 209 950 RON (95% din valoarea imobilului) în cazul în care cursul este de 4,42 RON pentru un euro, sau 211 375 RON, în cazul în care cursul este de 4,45 RON pentru un euro. Astfel, la o variație a cursului de la 4,42 la 4,45 lei pentru un euro, clientul se poate găsi în situația de a fi nevoit să facă rost suplimentar de peste 300 de euro (echivalentul unei rate), în doar o săptămână. Situația prezentată se bazează pe evoluția cursului euro- leu din perioada 13-21 august 2013Ș pe 13 august, cursul BNR pentru euro-leu a fost de 4,425, iar pe 21 august, cursul a fost de 4,45.

Pentru o perioadă de o lună jumătate-două luni, care este perioada obișnuită pentru aprobarea unui credit și finalizarea unei tranzacții de vânzare-cumpărare imobiliară, diferența de care trebui să facă rost clientul poate ajunge și chiar depăși 1000 de euro (dacă, de exemplu, cursul ar crește de la 4,4 la 4,5 lei pentru un euro).

Programul Prima Casă în lei poate fi mai descurajator pentru românii care sunt foarte aproape de venitul minim pentru accesarea unui astfel de credit, deoarece, creitul în lei este un pic mai scump decât cel în euro, și cel puțin în prima etapă,  unele persoane care erau eligibile pentru un credit în euro, nu se mai califică pentru creditul în lei. Este probabil o socoteală pe care și-au făcut-o și cei care vând imobile, de vreme ce în numai o lună (iulie 2013), prețul mediu cerut pentru o proprietate imobiliară a scăzut cu 2,1% la nivel național, o scădere mai mare remarcându-se în cazul apartamentelor noi din București (-2,3% scadere în luna iulie 2013 față de luna precedentă). Iată cum au evoluat în ansamblu prețurile proprietyăților imobiliare la nivel național, din 2008 până acum, conform indicelui imobiliare.ro:

Ce credeți, ar trebui vânzătorii să afișeze prețurile imobiliare în lei sau ar trebui continuat programul de creditare Prima Casă în euro? Care ar fi soluția optimă?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload