Aug 13

Institutul Național de Statistică a anunțat ieri rata inflației pentru luna iulie 2013, avansul prețurilor fiind negativ comparativ cu luna iunie (-0,34%) a acestui an.

Cea mai mare scădere de prețuri a fost înregistrată pe segmentul mărfurilor alimentare care s-au ieftinit față de luna precedentă cu 1,6% în medie. Cel mai mult s-au ieftinit legumele și conservele din legume (-13,3%), fructele proaspete (-8,9%) și zahărul (-1,2%). Comparativ cu luna iunie, alimentele care s-au scumpit cel mai mult au fost ouăle (+3,9%).

Segmentul mărfurilor nealimentare a înregistrat un avans timid al prețurilor: +0,48% în ansamblu. Gazele au fost cele care s-au scumpit cel mai mult (7,9%), în timp ce energia electrică a înregistrat cea mai mare scădere de preț (-2,5%).

Și segmentul serviciilor a înregistrat un avans ușor față de luna anterioară în ceea ce privește prețurile, de +0,3%. Cel mai mult s-au scumpit prețurile la apă, canal și salubritate (+3,03%), în timp ce serviciile care s-au ieftinit cel mai mult au fost transporturile aeriene (-1,08%).

Dincolo de aceste cifre, este important de aflat cum se calculează rata inflației și cât de bine sunt reprezentate în calculul acesteia diverse categorii de mărfuri și servicii. Rata inflației este calculata în baza evoluției Indicelui Prețurilor de Consum, indice care înglobează prețurile a aproximativ 1834 de sortimente de mărfuri și servicii din aproximativ 7100 de magazine și unități prestatoare de servicii din orașele reședință de județ.  Iată care este ponderea mărfurilor alimentare, nealimentare și a serviciilor în totalul Indicelui Prețurilor de Consum:

Ponderile pe care le au diverse categorii de mărfuri sau servicii (spre exemplu produse lactate, îmbrăcăminte, sau energie electrică) sunt diferite. indicând gradul de reprezentare în coșul de consum general luat în calcul de Institutul Național de Statistică ca fiind relevant pentru populația din România.

Astfel, INS consideră că cea mai mare pondere în cadrul cheltuielilor de consum ale românilor o are costul cu energia electrică, gaze și încălzirea centrală, ce deține o pondere de 10% din totalul coșului  de consum. Pe locurile următoare ca importanță în totalul cheltuielilor unei gospodării sunt plasate produsele din carne (8%), produsele de morărit și panificație (8%) și combustibilii (8%). Urmează cheltuielile cu poșta și telecomunicațiile (7%), acestea reflectând în proporție de 70% cheltuielile cu telefonul, urmate îndeaproape de cheltuielile cu articolele de igienă, cosmetice și medicale (7%), în cadrul cărora o pondere de 60% o au medicamentele.

La polul opus, cele mai mici ponderi în totalul cheltuielilor românilor sunt considerate de INS a fi cele cu reparațiile auto, electronice și lucrări foto, confecționat și reparare îmbrăcăminte și încălțăminte (0,2%) sua chiar chiriile (0,9%), acestea din urmă putând fi asimilate ratelor la creditele ipotecare, pentru ceio care nu stau în chirie, ci și-a achiziționat un apartament prin credit ipotecar.

Iată ponderea detaliată a mărfurilor alimentare, nealimentare și a serviciilor în structura coșului de consum ce măsoară inflația în România:

Credeți că este reprezentativă această structură pentru cheltuielile dvs. lunare ?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici pentru a primi şi alte articole interesante scrise pe Despreinvestitii.ro direct în căsuţa dvs de email.

Leave a Reply

preload preload preload