Aug 06

La numai o lună de la ultima ajustare în jos a ratei dobânzii de politică monetară, Banca Naţională a României a hotărât ieri să dea un semnal mai puternic, prin scăderea acesteia cu 0.5 puncte procentuale, de la nivelul de 5% la 4,5%. Este pentru prima dată de la începutul anului 2010 când BNR decide să modifice rata dobânzii de referinţă cu 0,5 puncte procentuale, cutuma în ultimii trei ai fiind de ajustare cu maximum 0,25 puncte procentuale odată.

Raţiunile care au stat la baza acestei ajustări ţin de rezultatele economice, care reliefează o stare de dezinflaţie ce se aşteaptă să se menţină şi în următoarele luni, concomitent cu un proces de accelerare a creşterii economice.

Prin reducerea semnificativă a ratei dobânzii de politică monetară, Banca Naţională încearcă să stimuleze creditarea prin ieftinirea costurilor cu finanţarea în monedă naţională, atât pentru companii cât şi pentru populaţie. Să nu uităm că programul Prima Casă de garantare a creditelor imobiliare funcţionează de acum doar  prin credite acordate în RON. . În plus, Banca Naţională încearcă să dea un semnal mai puternic de stimulare a încrederii în economie şi de repornire a consumului, pe fondul unei apatii în consum, manifestată prin scăderea cu 3,1% a vânzărilor pe segmentul de retail în ultimul an (potrivit Eurostat). Scăderea ratei dobânzii de politică monetară ar determina o scădere a dobânzilor oferite la depozitele bancare, aşa încât populaţia ar fi mai puţin încurajată să economisească şi mai impulsionată să îşi transfere excesul de lichidităţi în consum.

Iată care a fost evoluţia ratei dobânzii de politică monetară, din ultimii 10 ani:

Există voci în piaţă care se aşteaptă şi la alte scăderi ale ratei dobânzii de politică monetară. Ce credeţi?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici pentru a primi şi alte articole interesante scrise pe Despreinvestitii.ro direct în căsuţa dvs de email.

Leave a Reply

preload preload preload