Iul 19

De la începutul acestui an, cursul de schimb EUR-RON a avut o evoluţie destul de volatilă, fluctuaţiile accentuându-se în luna iunie, când în decursul unei singure săptămâni, moneda naţională s-a depreciat faţă de moneda europeană cu 5,11%, pentru ca în scurt timp, pe parcursul unei alte săptămâni să înregistreze o apreciere relativă la euro de 2,6%:

Astfel de volatilităţi pe curs generează multă nelinişte în rândul investitorilor. Iar de aici, şi până la o veritabilă criză valutară sunt doar câţiva paşi.

Ce este o criză valutară?

Specialiştii vorbesc de o criză valutară atunci când moneda naţională a unei ţări se depreciază într-un timp scurt faţă de o monedă etalon. Acest lucru afectează economia naţonală, moneda devenind mai slabă şi deci,  având o putere de cumpărare mai redusă comparativ cu perioada anterioară.

Cum apar crizele valutare?

Deprecierea monedei naţionale are loc în principal atunci când se vând cantităţi mari de bani în monedă locală. Acest lucru se poate întâmpla în mai multe instanţe:

  • investitorii străini nu mai au încredere în economia naţională, din raţiuni de politică economică neclară sau incosecventă, sau datorită acumulării unui deficit mare de cont curent, etc., motiv pentru care îşi lichidează poziţiile investiţionale şi activele deţinute local  în monedă naţională, schimbând ulterior moneda naţională în auro sau alte monede care le sunt necesare pentru a investi în alte regiuni
  • economia naţională a avut o creştere destul de mare în ultima perioadă, iar investitorii se tem că aceasta nu este sustenabilă, motiv pentru care decid să-şi mute investiţiile în alte regiuni
  • moneda naţională s-a întărit puternic în perioada anterioară, iar speculatorii încearcă să-şi marcheze căştigurile.

Cum adresează autorităţile o criză valutară?

Cea mai la îndemână soluţie este aceea de a adopta o poziţie contrară celorlalţi (investitorilor şi speculatorilor), pentru a echilibra balanţa, adică de a creşte cererea pentru bani în monedă naţională suficient de mult încât cursul de schimb să îşi atenueze scăderea. Băncile naţionale folosesc rezervele de valută pentru a cumpăra bani în monedă naţională. Astfel, presiunea pe vânzare se diminuează, iar cursul de schimb se stabilizează. Totuşi, aceasta nu este o măsură care să fie folosită pentru o perioadă mai lungă, rezervele băncii naţionale fiind şi ele limitate. De aceea, atunci când criza se prelungeşte, băncile naţionale vor adopta o soluţie legată de creşterea dobânzii de politică monetară, limitând oferta de bani în monedă naţională, fapt ce atrage creşterea cererii de bani în monedă naţională şi deci, aprecierea monedei locale.

Vi s-a părut interesant acest grafic? Abonaţi-vă aici pentru a primi şi alte articole interesante scrise pe Despreinvestitii.ro direct în căsuţa dvs de email.

 

Leave a Reply

preload preload preload