Iul 09

Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România a emis recent raportul cu privire la activitatea pieţei investiţiilor în luna iunie 2013, în care analizează cum au evoluat numărul de investitori, activele administrate şi randamentele obţinute de fondurile de investiţii şi portofoliile private ce activează în România în primul semestru al acestui an. Iată concluziile:

Active administrate:

Activele totale administrate de fondurile de investiţii deschise şi închise au crescut în primul semestru al anului 2013 cu 15,1%, atingând 12,21 miliarde RON la sfârşitul lunii mai. Cea mai mare creştere a fost înregistrată pe segmentul portofoliilor private, unde activele au crescut în  primul semestru al anului cu 33,3% (de la 112.1 milioane RON, la 149,5 milioane RON). Pe locul secund în ceea ce priveşte creşterea activelor se situează fondurile deschise de investiţii, unde creşterea din prima jumătate a anului a fost de 15,2%% (de la 10,07 miliarde RON la 11,6 miliarde RON).

Număr de investitori

În decursul primelor şase luni ale anului 2013, numărul de investitori în fondurile de investiţii a crescut cu 3,24%, de la 333 138 investitori la sfârşitul anului 2012, la 343 938 investitori la sfârşitul lunii iunie. Astfel, 10800 de investitori noi au ales să îşi plaseze banii în fonduri de investiţii de la începutul anului.

Randamente

Topul randamentelor obţinute în primele 6 luni ale acestui an variază cîntre valorile de +63,91% şi -39,99%. Iată cele mai profitabile 25 de fonduri, de la începutul acestui an:

 

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

 

 

2 Responses to “Cum a evoluat piaţa investiţiilor în primul semestru al anului?”

  1. vlad_christian spune:

    imaginea atasata prezinta o viziune limitata asupra acestor fonduri. De exemplu or fi fondurile „Atlas” plasate in top ca randament, dar ar fi bine sa prezentati si o coloana cu „Total active”. Una cu nr. investitori e mai dificil de obtinut … insa impreuna ar prezenta o perspectiva mai realista.

  2. investitii spune:

    @Vlad Christian: Va multumim pentru feedback. In rapoartele viitoare vom introduce si date despre nr de investitori si active, astfel incat imaginea despre industrie sa fie mai cuprinzatoare

Leave a Reply

preload preload preload