Iul 05

Institutul Naţional de Statistică a anunţat ieri că România are o populaţie stabilă de 20 121 641 persoane, cu aproximativ un milion de persoane mai multe decât se credea că suntem în luna februarie a anului trecut, în baza estimării provizorii a populaţiei României, realizate prin recensământul din septembrie 2011. Este o veste bună să suntem mai mulţi decât credeam. Suntem însă şi mai bogaţi?

Tot datele Institutului de Statistică publicate astăzi, ne răspund la această întrebare: în ansamblul economiei, românii câştigă cu 55 de lei mai mult faţă de cât câştigau în urmă cu un an, însă în termeni reali (adică luând în calcul şi rata inflaţiei din aceeaşi perioadă, care a fost de 5,32% în mai 2013 – comparativ cu mai 2012), românii nu câştigă nici mai mult şi nici mai puţin, ci exact la fel ca în urmă cu un an.

Există sectoare care se bucură de un salariu mediu net mai mare decât cel din urmă cu un an, cum sunt administraţia publică, aşa cum există sectoare care au vâzut în decursul unui an că veniturile pe care le încasează acoperă din ce în ce mai puţine cheltuieli, cum sunt industria extractivă sau tranzacţiile imobiliare. Iată situaţia la nivelul tuturor sectoarelor de activitate:

Şi iată cum se prezintă grafic evoluţia reală a salariilor angajaţilor români din diverse sectoare de activitate:

Vă regăsiţi în aceste date evidenţiate de Institul Naţional de Statistică? În termeni reali, câştigaţi mai mult sau mai puţin faţă de acum un an?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload