Iul 02

Banca Naţională a României a anunţat ieri în cadrul sedinţei de politică monetară că începând cu data de 2 iulie 2013, rata dobânzii de politică monetară va deveni 5%. Astfel, Banca Naţională dă un semnal menit să întărească încrederea în economia naţională, prin scăderea cu 0,25 puncte procentuale a ratei dobânzii, măsură ce ar trebui să mai ieftinească creditele în moneda naţională şi să stimuleze creşterea economică prin creşterea consumului.

Iată cum a evoluat rata dobânzii de politică monetară din 2003 până în prezent:

După cum se poate observa, în perioada ce a urmat startului crizei economice, respectiv de la începutul anului 2009, rata dobânzii de politică monetară s-a situat pe un trend descendent, în prezent, rata dobânzii (5%) fiind jumătate din valoarea pe care o înregistra în februarie 2009 (10%). BNR a menţinut în aceşti ani o politică de relaxare monetară, vizând astfel stimularea consumului pentru a genera creştere economică.  Aceasta, însă, a întârziat să apară, deşi pentru acest an sunt premise pentru un avans timid al economiei,  de aproximativ 2%, conform analiştilor.

Credeţi că BNR va ţinti în continuare scăderea ratei dobânzii cheie?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici pentru a primi şi alte articole interesante scrise pe Despreinvestitii.ro direct în căsuţa dvs de email.

Leave a Reply

preload preload preload