Iun 21

Mulţi dintre noi am auzit despre Euribor în momentul în care am fost interesaţi de contractarea unui credit în euro de la bancă. De cele mai multe ori, rata dobânzii pentru suma împrumutată era dependentă de Euribor la o anumită maturitate. Ce este, însă, Euribor şi cum ne influenţează ratele curente şi mai ales viitoare?

EURIBOR reprezintă o abreviere a Euro Interbank Offered Rate, adică rata dobânzii la care se împrumută între ele un grup de 40-50 de bănci europene.  Calculul EURIBOR elimină din lista acestor rate ale dobânzii cele mai mari şi cele mai mici 15% dobânzi utilizate, iar pentru cele rămase se calculează o medie, rotunjită la 3 zecimale. Euribor se calculează pentru diferite maturităţi (15 în total): cu scadenţa la  1, 2, 3 săptămâni şi la 1, 2, 3, 4, 5, 6,7, 8, 9, 10, 11 şi 12 luni. Aşadar, pentru fiecare dintre aceste 15 scadenţe, se publică în fiecare zi, la ora 11.00, valoarea curentă, exprimată în procente. Spre exemplu, astăzi, Euribor la o luna (EURIBOR 1M) este 0,125%, în timp ce Euribor la 3 luni (EURIBOR 3M) este 0,214%.

În general, în România, ratele dobânzii la creditele ipotecare în euro sunt legate de rata Euribor la 3 luni. Iată cum a evoluat aceasta din 1999 şi până în prezent:

După cum se poate observa, în prezent rata dobânzii Euribor la 3 luni este la un minim istoric, motivaţia principală fiind faptul că băncile centrale au adoptat în perioada de criză o politică de scădere a ratelor dobânzilor de referinţă, pentru a scădea astfel, costurile de împrumut şi să determine astfel populaţia să consume şi deci, să cheltuie mai mult.

De remarcat este faptul că în România, Banca Naţională a României raporta la sfârşitul lunii martie o rată a creditelor neperformante de 19.08%, însemnând că 19,08% din totalul creditelor acordate au restanţe la plata ratelor mai mari de 90 de zile. În condiţiile în care, cel mai probabil ratele EURIBOR vor înregistra creşteri pe termen mediu şi lung, şi ponderea creditelor neperformante este de aşteptat să crească.

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici pentru a primi şi alte articole interesante scrise pe Despreinvestitii.ro direct în căsuţa dvs de email.

 

Leave a Reply

preload preload preload