Iun 18

S-a discutat îndelung în ultima perioadă despre schema de acordare a certificatelor verzi, elemente de bază în conturarea veniturilor proiectelor de generare de energie alternativă. Între acestea, energia eoliană ocupă un loc de top. Şi poate în mod surprinzător, România ocupă un loc confortabil în Europa în ceea ce priveşte capacitatea eoliană instalată, cu 1905 MW la sfârşitul anului 2012, capacitate eoliană superioară celei din ţări precum Austria, Grecia sau Norvegia.

Iată cum arăta, la sfârşitul lui 2012 harta europeană a capacităţii eoliene instalate, conform raportului TPA Horwath &  Schonherr – Energia eoliană şi alte surse regenerabile de energie în România:

Unul dintre motivele pentru care în România capacitatea eoliană instalată a crescut de la an la an (900 de MW au fost instalaţi în anul 2012) a fost şi schema de acordare a certificatelor verzi. Potrivit estimărilor TPA Horwath şi Schonherr, un parc eolian cu o capacitate instalată de 50MW, cu o productivitate anuală de 2000 – 2500 MW/an, pentru fiecare 1 MW de capacitate instalată ar genera venituri anuale de 7,5 milioane de euro, dintre care 2,9 milioane de euro din vânzarea energiei, 600 000 euro din echilibrarea energiei, iar 4 milioane de euro din vânzarea de certificate verzi. În condiţiile amânării aplicării acestei scheme, rămâne de văzut câte dintre proiectele eoliene în lucru se vor materializa în cursul următorilor ani.

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici pentru a primi şi alte articole interesante scrise pe Despreinvestitii.ro direct în căsuţa dvs de email.

Leave a Reply

preload preload preload