Iun 14

După ce am discutat fundamentele care  determină preţul aurului pe piaţa globală, este momentul să analizăm în ce măsură investiţia în aur, care a determinat un câştig de 53% în ultimii 5 ani, mai este atractivă.

Iată cum arată graficul preţului aurului în ultimii 12 ani (sursa grafic: www.goldprice.org):

După cum se poate vedea, preţul aurului a avu un parcurs puternic ascendent începând cu anul 2005 (când preţul pentru o uncie de aur era de aproximativ 430 dolari), creşterea devenind mai accelerată de la sfârşitul anului 2008, culminând cu un maxim de 1920 dolari, atins în septembrie 2011, moment după care a urmat o perioadă de corecţie (mulţi investitori şi-au marcat câştigurile), scâderea mai abruptă începând în luna septembrie a anului trecut, astfel încât în prezent aurul se tranzacţionează la o valoare de aproximativ 1380 dolari/uncie, preţul întorcându-se practic la valorile din 2011. Aşteptările analistilor internaţionali sunt ca preţul aurului să îşi continue tendinţa descendentă, Credit Suisse văzând valoarea aurului depreciindu-se până la 1100 dolari/uncie.

Iată ce fel de randamente aţi fi obţinut plasându-vă banii în ultimii 10 ani în instrumente cu grad diferit de risc: aur, pe bursă sau în instrumente cu venit fix:

În condiţiile de risc pe care le presupun fiecare dintre aceste investiţii, pentru care instrumente aţi fi optat?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici pentru a primi şi alte articole interesante scrise pe Despreinvestitii.ro direct în căsuţa dvs de email.

 

 

 

Leave a Reply

preload preload preload