Mai 31

Presa a anunţat zilele acestea arestarea unor persoane implicate într-un caz de spălare de bani de aproape 6 miliarde de dolari, unul dintre cele mai mari prejudicii din ultimii ani. Ceea ce face inedit acest caz, pe lânga suma mare vehiculată, este metoda folosită pentru spălarea de bani: moneda electronică. Ce sunt şi cum sunt folosite monedele electronice ca instrumente de plată şi decontare a tranzacţiilor şi mai ales cât de utile / nocive pot fi ele, încercâm să aflăm în continuare.

Ce este moneda electronică?

Deşi iniţial noţiunea de monedă electronică era folosită în principal de pasionaţii de jocuri pe calculator, ce apelau la această metodă pentru a avansa în jocul practicat, moneda electronică reprezintă de fapt bani, în formă digitală, conversia între bani reali şi bani electronici fiind făcută la un anumit curs de schimb legat de aur sau de monede internaţionale (dolari, euro, etc). Poate cele mai cunoscute astfel de monede electronice sunt Bitcoin, Liberty Reserve (anchetată), etc. Moneda electronică nu este emisă sau reglementată de vreo bancă centrală, ci este folosită ca sistem alternativ de decontare a plăţilor aferente tranzacţiilor, mai ales când acestea includ parteneri de afaceri din state diferite.

Cum funcţionează sistemul de plăţi bazat de moneda electronică?

Cei doi parteneri de afaceri îşi activează portofelul electronic oferit de emitentul unei astfel de monede. Apoi, cumpărătorul merge la o „casă de schimb” pentru a-şi transforma banii în monedă electronică. Moneda electronică i se încarcă în portofelul electronic, şi el ordonează plata în monedă electronică către un vânzător de la care cumpără bunuri  sau servicii, care, la rândul lui are portofel electronic activat la emitentul aceleiaşi monede electronice. Vânzătorul îşi vede imediat surplusul de monedă electronică în portofelul lui electronic şi are opţiunea de a îl transforma în bani reali, tot prin intermediul unei „case de schimb” pentru monedă electronică.

De ce este atractiv sistemul?

Sunt 3 avantaje majore care derivă din existenţa monedelor electronice în această formă:

  • Rapiditatea plăţii – Banii sunt transferaţi instant din portofelul electronic al cumpărătorului în cel al vânzătorului. Tranzacţiile cu monedă electronică nu pot fi reversate, adică o plată făcută prin acest mencanism nu poate fi anulată. Cum nu există dispute în ceea ce priveşte plata, nu există cereri de investigare a plăţilor, deci banii nu trebuie să fie blocaţi o perioadă, motiv pentru care „banii” electronici sunt transferaţi imediat.
  • Costul plăţii – Comisionul pentru tranzacţie este foarte mic (0-1%). Astfel costul transferului de monedă electronică, mai ales internaţional este foare mic comparativ cu alternativele clasice (ordin de plată, transfer instant de bani prin moneygram sau western union) sau moderne (paypal sau moneybookers).
  • Confidenţialitatea tranzacţiei – toate tranzacţiile implică utilizatori înregistraţi în sistemul de portofel electronic al emitentului de monedă electronică, pentru crearea utilizatorului nefiind necesar un nume sau o adresă reală. Din acest motiv, sistemul de plată prin monedă electonică este folosit şi pentru tranzacţii mai mult sau mai puţin legale (cum ar fi traficul de droguri, arme, etc).

Dincolo de publicitatea negativă de care are parte zilele acestea sistemul de plată prin monedă electronică, el se poate dovedi foarte util pentru decontarea unor tranzacţii legale, cu atât mai mult cu cât aceasta are loc imediat. De altfel, au început să apară, mai ales în Statele Unite ale Americii, magazine comerciale care acceptă plata cu monedă electronică.

Cât de viabil vi se pare sistemul? L-aţi adopta dacă ar deveni suficient de răspândit?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload