Mai 10

Multă vreme s-a afirmat că banii nu aduc fericirea. În timp au apărut variante ale acestei zicale, făcând referire la numărul banilor, la absenţa lor, etc. Pentru a fundamenta această credinţă, Biroul Naţional de Cercetare Economică din cambridge, Massachusetts (NBER) eu elaborat o cercetare care analizează declaraţiile făcute de gospodării din întreaga lume, referitoare la vanitul lor şi la gradul lor de fericire, dar si gradul de mulţumire cu viaţa pe care o au.

Cercetarea a evidenţiat faptul că pe măsură ce venitul unei gospodării creşte, şi fericirea şi mulţumirea pe care o resimt membrii gospodăriei creşte. În general, gradul de mulţumire este cel care creşte mai accelerat atunci când creşte şi venitul, însă este urmat îndeaproape şi de gradul de fericire perceput de oameni. Pentru o singură categorie de venituri, gradul de fericire este mai mare decât gradul de mulţumire, oamenii cu venituri foarte scăzute tinzând să fie mai fericiţi, chiar dacă nu sunt foarte mulţumiţi.

La nivel global, cei pentru care gradul de fericire creşte cel mai mult atunci când li se măresc şi veniturile sunt ruşii, iranienii şi nemţii, în timp ce pentru brazilieni sau nigerieni, mai mulţi bani determină un grad mai mare de fericire, însă într-o proporţie mai mică.

Iată mai jos rezultate mai amănunţite ale studiului, aplicate pe cetăţenii americani cu venituri anuale de până la 500 000 dolari, reprezentând corelaţia între venituri, gradul de mulţumire şi fericirea percepută de aceştia:

Voi ce credeţi, sunteţi mai fericiţi atunci când câştigaţi mai mulţi bani?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload