Ian 26

Pentru că începând cu data de 7 mai 2009, Comisia Naţională a Valorilor Imobiliare a schimbat modalitatea de calcul a activelor fondurilor de investiţii, a apărut o modificare în procedura de răscumpărare a unităţilor de fond deţinute, modificare ce a generat câteva controverse pe care sperăm să le clarificăm aici.

Astfel, valoarea la care un investitor face răscumpărarea este necunoscută în momentul depunerii cererii de răscumpărare. Valoarea este necunoscută pentru că în ziua depunerii cererii de răscumpărare, nu se cunoaşte valoarea unităţii de fond, pentru ca nu a fost calculat activul net al fondului. Activul fondului se calculează în ziua lucrătoare următoare, pentru a cuprinde toate operaţiunle şi intrările şi ieşirile de bani din fond în ziua în care se depune cererea de răscumpărare.

Cum e un mecanism destul de greu de explicat în limbaj simplu, vă prezentăm o schemă:

Schema operatiuni cu pret necunoscut

Speram ca explicatiile oferite v-au ajutat sa intelegeti mai bine cum functioneaza acest mecanism si de ce facem operatiuni la pret necunoscut. Este o masura care se aliniaza normelor europene, deci ne apropie mai mult de practica statelor cu experienta mai vasta in domeniul fondurilor mutuale.

One Response to “La ce valoare rascumpar?”

Leave a Reply

preload preload preload