Apr 09

Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România a emis recent raportul cu privire la activitatea pieţei investiţiilor în luna martie 2013, în care analizează cum au evoluat numărul de investitori, activele administrate şi randamentele obţinute de fondurile de investiţii şi portofoliile private ce activează în România în cea de-a treia lună a acestui an. Iată concluziile:

Active administrate:

Activele totale administrate de fondurile de investiţii deschise şi închise au crescut în primul trimestru al anului 2013 cu 9.81%, atingând 11,64 miliarde RON la sfârşitul lunii martie. Cea mai mare creştere a fost înregistrată pe segmentul portofoliilor private, unde activele au crescut în  primul trimestru cu 17.37% (de la 112.8 milioane RON, la 132,4 milioane RON). Pe locul secund în ceea ce priveşte creşterea activelor se situează fondurile închise de investiţii, unde creşterea din acest trimestru a fost de 11,22% (de la 420,5 milioane RON la 467,7 milioane RON).

Număr de investitori

În decursul primului trimestru al anului 2013, numărul de investitori în fondurile de investiţii a crescut cu 1,68%, de la 333 138 investitori la sfârşitul anului 2012, la 338 746 investitori la sfârşitul lunii martie . Astfel, 5608  de investitori noi au ales să îşi plaseze banii în fonduri de investiţii la început de an.

Randamente

Topul randamentelor obţinute în primele 3 luni ale acestui an variază cîntre valorile de +28,2% şi -10,53%. Iată cele mai profitabile 25 de fonduri, în primul trimestru al acestui an:

 

 

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

 

 

6 Responses to “Cum a evoluat piaţa investiţiilor în primul trimestru al acestui an?”

 1. Catalin spune:

  Pe cand o comparatie si intre fondurile inchise de investitii sau nu sunt publice ?!

 2. investitii spune:

  @Catalin: in tabelul de randamente, sunt luate in calcul toate fondurile din piata (deschise si inchise). Ca sa va dati seama care sunt fonduri inchise, verificati daca la rubrica Tipul fondului scrie AOPC (alt organism de plasament colectiv = fond inchis de investitii)

 3. Va salut !
  Desigur ca articolele pe care le citesc, pe site-ului sotului, sunt interesante, dealtfel am avut acum catva timp si un contract anual cu compania dvs., de circa 100.000 RON (suma minima acceptabila) si am incasat 14 procente brut. Totusi, conform zicalei, „frica pazeste pepenii !”, C.E.C-ul *(si nu alta banca !), desi are dobanda negativa, este sigura, prinfondul de garantare. In acest sens, cunoscand ca dvs. garantati maxim echivalentul a 20.000 Euro, deci sa spun, acceptabil, daca se poate, sa-mi argumentati prin ce documente asigurati cuantumul respectiv, in caz de (Doamne Fereste !) faliment !

 4. investitii spune:

  @Sanda Ittu: Cei 20 000 Euro sunt garantati in baza Fondului de Compensare a Investitorilor. Mai multe detalii aici: http://www.fond-fci.ro/

 5. Catalin spune:

  Din ce reiese de pe site de la ei fond-cfi.ro rezulta ca sunt exceptate de la plata compensatiilor – investitorii care investesc prin organisme de plasament colectiv Este adevarat acest lucru?
  Mai jos este textul de la ei.
  Fondul compenseaza investitorii, in oricare din urmatoarele situatii:
  a) CNVM a constatat ca, pentru moment, din punctul ei de vedere, un membru al Fondului, din motive ce sunt legate direct de situatia financiara a acestuia, nu este in masura sa-si indeplineasca obligatiile rezultate din creantele investitorilor si nici nu exista perspectiva de a-si onora aceste obligatii in cel mai scurt timp.
  b) autoritatea judiciara competenta, pentru motive legate direct sau indirect de situatia financiara a unui membru al Fondului, a emis o hotarare definitiva, avand ca efect suspendarea posibilitatii investitorilor de a-si exercita drepturile cu privire la valorificarea creantelor asupra respectivei societati.
  Pentru recuperarea platilor efectuate pentru compensarea fondurilor banesti si/sau a instrumentelor financiare, Fondul se subroga de drept in drepturile investitorilor. Astfel, in cazul lichidarii judiciare a membrilor sai, Fondul se inscrie in tabloul creditorilor pentru o suma egala cu platile efectuate pentru compensarea investitorilor.
  Directiva 97/9/CE privind schemele de compensare a investitorilor permite excluderea de la compensare a anumitor categorii de investitori. In Romania se aplica toate excluderile prevazute in Directiva. Astfel, urmatoarele categorii de investitori sunt exceptate de la compensare:
  a) investitori profesionali si institutionali, inclusiv:
  – firmele de investitii, in sensul legislatiei privind institutiile de credit si adecvarea capitalului;
  – institutii de credit, in sensul legislatiei privind institutiile de credit si adecvarea capitalului;
  – institutii financiare, in sensul legislatiei privind institutiile de credit si adecvarea capitalului;
  – societati de asigurari;
  – organisme de plasament colectiv;
  – fonduri de pensii.
  – alti investitori profesionali si institutionali stabiliti prin reglementarile C.N.V.M.
  b) organizatii internationale, guverne si alte autoritati ale administratiei publice centrale;
  c) autoritati ale administratiei publice regionale si locale;
  d) administratori, inclusiv conducatori, directori sau alte persoane responsabile, persoane a caror responsabilitate este intocmirea auditului membrilor Fondului, actionarii acestora avand detineri mai mari de 5% din capitalul social, precum si investitori cu statut similar in cadrul altor societati din acelasi grup cu membrii Fondului;
  e) soti, rude si afini pana la gradul I, precum si persoane care actioneaza in numele
  investitorilor mentionati la lit. d);
  f) persoane juridice din cadrul aceluiasi grup cu membrii Fondului;
  g) investitori care s-au facut raspunzatori pentru sau au profitat de pe urma anumitor situatii in legatura cu un membru al Fondului care au condus la dificultatile financiare ale membrului sau au fost de natura sa conduca la deteriorarea situatiei financiare a acestuia;
  h) societati carora, din cauza marimii lor, nu li se permite intocmirea unui bilant prescurtat conform reglementarilor contabile aplicabile.

 6. investitii spune:

  Fondul de compensare se adreseaza in principal investitorilor care au deschise portofolii individuale administrate.
  Pentru investitorii din OPCVM-uri nu se poate pune problema compensarii deoarece nu exista posibilitatea ca fondul sa nu poata onora plata rascumpararilor, dat fiind ca banii din OPCVM sunt certificati zilnic de catre depozitarul fondului. Asadar, indiferent ce se intampla cu administratorul si solvabilitatea lui, acest lucru nu are niciun impact asupra capacitatii OPCVM-urilor administrate de a-si onora rascumpararile.

Leave a Reply

preload preload preload