Mar 29

Apariţia noilor locaţii de vânzare şi promovare a operelor de artă, precum şi creşterea numărului târgurilor de artă a determinat ca în  ultimii 10 ani, să asistăm la o apariţia unor pieţe noi de tranzacţionare a obiectelor de artă, China fiind una dintre cele mai reprezentative exemple pentru creşterea accelerată a interesului pentru achiziţia de opere de artă.

Astăzi, piaţa globală a tranzacţiilor cu operele de artă totalizează 12,269 miliarde de dolari. 41,3% dintre acestea au loc în China. Pe locul secund se plasează Statele Unite ale Americii, cu o pondere de 27% din volumul vânzărilor de artă, iar pe locul trei găsim Marea Britanie ce atinge performanţa intermedierii a 18% din totalul tranzacţiilor cu artă din lume.

Operele vestice consacrate au stârnit interesul investitorilor din toată lumea, în special pe al celor din Japonia, Rusia şi China. Apariţia noilor modalităţi de participare la tranzacţii (prin licitaţii online sau prin telefon)  a avut un aport semnificativ la globalizarea cererii. Cu o cerere agregată în creştere, şi pe fondul unei oferte de artă limitate (din motive naturale), pieţele de artă au crescut semnificativ, piaţa vestică marcând în ultimii 10 ani o creştere de 186%.

Cei mai tranzacţionaţi artişti la nivel global Andy Warhol (vânzări totale de 329,5 milioane de dolari în 2012), Zhang Daqian (vânzări totale de 287,2 milioane de dolari) şi Pablo Picasso (cu 3000 de opere de artă tranzacţionate în 2012 – totalizând 286,1 milioane de dolari).

Care credeţi că va fi rata de crştere pentru următorii 10 ani?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

2 Responses to “Cu cât a crescut piaţa artei în ultimii 10 ani?”

  1. Webstrategy spune:

    Exista si o problema cu lichiditatea din ce am citit eu la operele de arta nu intotdeauna poti vinde la pretul dorit si problema apare cand foarte multi investitori doresc sa retraga investitiile motiv pentru care si comisioanele de retragere in investitiile in arta sunt mult mai ridicate

  2. investitii spune:

    @Webstrategy: Intr-adevar, investitia in arta trebuie sa vizeze un orizont de timp mai indelungat, pentru a putea avea timp sa gasesti momentul potrivit pentru a vinde, la profitul asteptat

Leave a Reply

preload preload preload