Mar 26

Într-un climat dominat de incertitudine, pe fondul situaţiei din Cipru, McKinsey & Company au publicat datele celui mai recent studiu pe care l-au realizat cu privire la aşteptările directorilor executivi ai companiilor mari din întreaga lume, pentru următoarele 6 luni. Aceştia au ăspuns la întrebări legate de aşteptările lor privind starea generală a economiei, previziunile de profit ale companiilor pe care le conduc, evoluţia numprului angajaţilor şi prognozele legate de evoluţia cererii pentru produsele/serviciile pe care le oferă compania pentru care lucrează. Iată cât de optimişti se arată:

Care sunt aşteptările legate de starea economiei naţionale în următoarele 6 luni?

În ansamblu, directorii executivi din întreaga lume înclină să creadă că următoarele 6 luni vor aduce un suflu moderat pozitiv economiilor naţionale. Astfel, 42% dintre ei se aşteaptă ca economiile locale să performeze mai bine în următoarele şase luni, în timp ce 25% dintre ei adoptă poziţia contrară, fiind pesimişti cu privire la mersul economiei în următoarea jumătate de an.

La nivelul continentelor, sau chiar al grupurilor de ţări, lucrurile tau un pic diferit. Cei mai optimişti sunt directorii executivi din China şi cei din India, care cred in proporţie de 57% şi repecti 60%, că economia chineză, repectiv indiană va merge mai bine în următoarele 6 luni. La polul opus, doar 34% dintre directorii executivi din zona euro consideră că ne aşteaptă lucruri bune, aproape la fel de mulţi ca cei care se aşteaptă ca economia sa meargă mai prost până în luna octombrie (33% dintre executivii din zona euro).

Cum vor evolua profiturile companiilor în următoarea jumătate de an?

60% dintre executivii din întreaga lume consideră că profiturile companiilor pe care le conduc vor creşte în următoarele 6 luni, în timp ce doar 15% dintre ei se aşteaptă ca profiturile companiilor lor să scadă. La fel ca şi la categoria de mai sus, cei mai pesimişti sunt cei din zona euro, 51% dintre ei văzând profituri mai mari, iar 22% dintre ei aşteptându-se la profituri mai mici.

Optimişti în ceea ce priveşte profiturile se arată directorii executivi din ceva mai multe regiuni. Astfel, la creşteri nete ale profiturilor companiilor pe care le conduc se aşteaptă 70% dintre executivii din India, 67% dintre cei din China, 66% dintre cei din regiunea Asia-Pacific, şi 62% dintre cei din zona europeană non-euro şi de pe pieţele emergente (inclusiv America Latină).

Cum va evolua cererea de produse şi servicii până în octombrie?

În ceea ce priveşte previziunile cu privire la evoluţia cererii pentru produsele / serviciile pe care le oferă companiile pe care le conduc, directorii executivi din întreaga lume se arată moderat-optimişti, 44% dintre ei văzând creştere, iar 43% dintre ei văzând stagnare în următoarele 6 luni. Mai optimişti sunt cei din zona europeană non-euro, cei din China şi cei din India, care în proporţie de 50%, 61% şi respectiv 51% se aşteaptă la evoluţii pozitive ale cererii pentru produsele şi  serviciile pe care le oferă companiile lor.

Deşi la nivelul întregului glob, doar 11% dintre executivi previzionează o scădere a cererii, mai pesimişti se arată cei din zona euro, care în proporţie de 15% se aşteaptă ca cererea pentru produsele şi serviciile companiei pe care o conduc să scadă.

Voi cum vă aşteptaţi să performeze economia românească în următoarea jumătate de an?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

 

 

Leave a Reply

preload preload preload