Feb 26

Semnele crizei au devenit clare pentru toată lumea, odată cu scăderea preţurilor de pe piaţa imobiliară, şi cu deprecierea valorii proprietăţilor imobiliare. Cum semnele revenirii economice există, deşi sunt firave, ar fi oportun să vedem cum a mai evoluat piaţa imobiliară în aceşti ani. Iată principalele caracteristici:

  • Preţurile cerute de vânzători pentru active imobiliare au rămas constante pe parcursul anului 2012 (ianuarie-decembrie), conform indicelui pieţei imobiiare, dezvoltat de imobiliare.ro, preţul mediu cerut pentru un metru pătrat fiind, la sfârşitul anului trecut de 978 de euro. Totuşi, preţul a cunoscut o mică variaţie negativă, în decursul anului, de -2%, de la valoarea de 999 euro/mp cerut în ianuarie 2012, până la valoarea de 978 euro/mp la sfârşitul anului.
  • Faţă de data de început a crizei, indicele calculat de imobiliare.ro arată că asistăm la o scădere a preţurilor proprietăţilor imobiliare cu -53%, de la la nivelul lunii martie 2008, când preţul pentru un metru pătrat cerut de proprietari era de 2058 euro, până la nivelul lunii ianuarie 2013, când acest preţ a ajuns la 968 euro.  Astfel, în decurs de aproape 5 ani, preţurile imobiliare s-au înjumătăţit.
  • Interesantă este evoluţia preţurilor în Bucureşti. Cei de la imobiliare.ro calculzează preţul cerut de proprietari pe metrul pătrat atât pentru apartamente vechi cât şi pentru cele noi, defalcat pe tipuri de apartamente (garsoniere, cu 2 camere, cu 3 camere, cu 4 sau mai multe camere). În ansamblu, preţul mediu cerut de către proprietari în luna ianuarie 2013 era în Bucureşti de 1116 euro pe metrul pătrat, în scădere cu 4,77% faţă de luna ianuarie a anului trecut. Preţul cerut pe metrul pătrat de proprietarii imobilelor noi este semnificativ mai mare decât cel pentru imobilele vechi (1265 euro faţă de 1020 euro – o diferenţă de 245 de euro). Cel mai scump cotate dintre apartamentele noi sunt cele cu trei camere, pentru care preţul cerut este de 1313 euro/mp, iar în categoria apartamentelor vechi, cele mai valoroase sunt cele cu o cameră, cu 1085 euro-mp.

Preţurile par să se fi stabilizat, începând cu anul 2011, scâderile fiind liniare şi destul de mici anual (maximum 5%). Cu siguranţă că programul Prima Casă a avut un impact semnificativ în menţinerea acestor preţuri. Va fi interesant de analizat care va fi reacţia pieţei după ce programul se va transforma în Noua Casă, devenind eligibile pentru creditare prin acest program doar locuinţele noi.

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

 

Leave a Reply

preload preload preload