Feb 22

Creşterile semnificative înregistrate de indicii bursei româneşti în anul trecut, precum şi evoluţia pozitivă de la începutul acestui an i-au determinat oe mulţi investitori să se uite mai atent către oportunitatea investiţiei direct pe bursă. Cum investiţia în acţiuni comportă riscuri substanţiale, datorate volatilităţii preţurilor pe piaţa bursieră, iată cinci reguli de bază de care ar trebui să ţină cont investitorii care se gândesc să îşi plaseze banii pe bursă:

1. Învăţaţi principiile economice de bază – Investiţia în acţiuni este una complexă şi fundamentarea deciziei de a cumpăra sau a vinde acţiunile unei companii ţine cont de mai multe considerente. Printre acestea se numără şi înţelegerea interdependenţelor dintre indicatorii macro-economici, precum şi însuşirea sensului şi a mecanismului de funcţionare ale unor concepte economice (rata dobânzii, inflaţie, dividende, cerere , oferta, etc.). Asiguraţi-vă deci un minimum de cunoştinţe economice înainte de a vă orienta către bursă

2. Urmăriţi ştirile – Există o zicală în lumea investiţiilor la bursă: „Cumpără pe zvon şi vinde pe ştire”. Chiar dacă aceasta nu poate fi întotdeauna aplicată, este esenţial să fiţi informat, pentru a putea identifica acele ştiri sau eveniemnte care ar putea avea efecte asupra activităţii companiilor pe care le urmăriţi, şi deci, şi asupra preţului acţiunilor lor pe bursă. Nu vă limitaţi doar la ştiri din sectorul care vă interesează, pentru că de multe ori, au loc evenimente la nivelul unui alt sector ce pot avea impact asupra sectorului care vă înteresează.

3. Diversificaţi-vă investiţiile – Ca în cazul oricărui alt tip de investiţie, şi investiţia bursieră trebuie să respecte principiul diversificării. Fie apelaţi la diversificarea sectorială, sau dacă sunteţi interesat doar de un anumit sector (farmaceutic, financiar, IT, energetic, etc.), diversificaţi-vă deţinerile pe mai multe companii care activează în respectivul sector. Astfel, pierderile de pe un anumit emitent pot fi echilibrate de câştiguri pe un alt emitent.

4. Nu vă lăcomiţi – Aceasta este o altă formă de a vă spune să vă păstraţi banii alocaţi în limitele pe care vi le-aţi propus la început şi să nu luaţi decizii pe considerente emoţionale, De multe ori, după o serie de pierderi, investitorii tind să aducă mai mulţi bani şi să îîşi asume riscuri mai mari, în speranţa unor câştiguri substanţiale, şi din păcate, acestă strategie se dovedeşte şi mai păguboasă. Stabiliţi-vă un procent din active pe care le orientaţi către aceste investiţii, şi ăncercaţi să îl respectaţi.

5. Ţineţi legătura cu un consultant investiţional – În general, pentru o investiţie directă la bursă, investitorii apelează la un broker, cu ajutorul căruia fie lansează ordinele de tranzacţionare, fie îşi creează propriul cont online, de trading. Încercaţi să păstraţi o legătură strânsă cu brokerul dumneavoastră – el are acces la o serie de rapoarte de analiză a emitenţilor şi cu siguranţă este mai orientat în piaţă, elemente care vă sunt de ajutor în demersurile voastre investiţionale.

Şi poate cel mai important,  nu uitaţi să testaţi înainte dacă investiţia pe bursă vi se potriveşte. Încercaţi un cont virtual de tranzacţionare de acţiuni, sau investiţi pe bursă, indirect, prin intermediul unui fond de investiţii în acţiuni. Astfel veţi testa dacă sunteţi într-adevăr pregătit să vă asumaţi riscul investiţiei şi veţi descoperi dacă este natural pentru dumneavoastră să faceţi pasul următor, cel al investiţiei directe în acţiuni

Dacă vi s-a părut interesant acest articol, abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload