Feb 19

Industria asigurărilor de viaţă s-a bucurat de un interes constant din partea clienţilor în ultimii ani, pe măsură ce a fost conştientizată tot mai mult nevoia de a avea o plasă de siguranţă financiară în eventualitatea nefericită că ar putea avea loc un accident sau alte circumstanţe ce ar conduce la imposibilitatea persoanei asigurate de a mai lucra şi deci, a-şi ajuta financiar familia.

Care este însă vârsta adecvată pentru contractarea unei asigurări?
Grilele de calcul a primelor de asigurare indică valori mai scăzute în cazul în care persoana care se asigură este mai tânără, acestea crescând pe măsură ce persoana asigurată înaintează în vârstă sau începe să sufere de diverse afecţiuni. Motivul este simplu: pentru stabilirea valorii primei de asigurare (valoarea pe care o plăteşte asiguratul cu regularitate) se are în vedere în principal riscul ca evenimentul asigurat să se producă.
Evenimentul asigurat poate fi: deces al persoanei asigurate, invaliditate permanentă totală sau parţială a persoanei asigurate, incapacitatea de muncă a persoanei asigurate, survenită în urma unui accident, etc. Probabilitatea ca aceste riscuri să se materializeze creşte pe măsură ce persoana asigurată înaintează în vârstă sau desfăşoară activităţi mai periculoase. De aceea, cu cât creşte probabilitatea ca riscul să se materializeze, cu atât va creşte şi valoarea primei de asigurare.

Motivul definitoriu care hotărăşte dacă o persoană ar trebui sau nu să învestească bani într-o asigurare de viaţă este existenţa sau nu a persoanelor care depind financiar de ea: copii, soţ/soţie, părinţi care nu se pot întreţine singuri, etc. Aşadar asigurarea de viaţă este menită să ofere o siguranţă financiară beneficiarilor persoanei asigurate, în cazul în care persoana asigurată ar păţi ceva.

Cât mă costă să am o asigurare de viaţă ?

Valoarea primei de asigurare depinde atât de numărul riscurilor acoperite de poliţa de asigurare şi riscul materializării lor, cât şi de valoarea sumei asigurate. Suma asigurată reprezintă suma pe care o va încasa beneficiarul poliţei de asigurare dacă se produce evenimentul asigurat. Cu cât suma asigurată este mai mare, cu atât şi prima de asigurare, va fi evident mai mare.

Este important de făcut diferenţa între asigurarea de viaţă simplă şi asigurarea de viaţă cu componentă de economisire. Prima acoperă strict riscurile prevăzute în contract, şi oferă suma asigurată beneficiarilor în momentul producerii evenimentului asigurat. Cea din urmă adaugă o componentă de economisire unei asigurări simple. Prima de asigurare în cel de-al doilea caz ar trebui să fie mult mai mare, aceasta acoperind atât riscurile producerii evenimentelor asigurate cât şi direcţionând o parte din bani către un program de investiţii. În practică, din raţiuni de accesibilitate, aceste prime au valori moderate, aşa încât în primii ani, banii plătiţi merg în principal către acoperirea riscurilor, şi abia după câţiva ani, programul de investiţie ajunge să satisfacă şi obiectivul de economisire.

Cum ajung să îmi fac o asigurare de viaţă?

Dacă v-aţi decis să oferiţi familiei dumneavoastră o „plasă de siguranţă financiară” sub forma unei asigurări de viaţă, adresaţi-vă unui consultant în asigurări de viaţă. Puteţi contacta o companie de asigurări pentru a vă recomanda un astfel de consultant. Discutaţi cu acesta cu privire la nevoile dumneavoastră şi ale familiei, care ar fi suma care le-ar fi necesară în cazul în care nu aţi mai putea să îi întreţineţi (suma asigurată), şi ce fel de riscuri doriţi ca asigurarea de viaţă să acopere. Atenţie, doar materializarea  riscurilor prevăzute în contract face obiectul despăgubirii! Analizaţi cu atenţie termenii poliţei de asigurare şi fiţi siguri că în cazul în care alegeţi o asigurare cu componentă de economisire, înţelegeţi exact termenii financiari şi în ce proporţie banii dumneavoastră vor fi investiţi, şi în ce instrumente.De multe ori, poate fi mai avantajos să vă faceţi o asigurare simplă şi componenta de economisire să o administraţi singur.

În majoritatea cazurilor, va fi necesar să vă faceţi nişte analize medicale, conform cerinţelor companiei de asigurări. Acestea sunt necesare pentru a elimina riscul existenţei unor afecţiuni cronice ce ar putea agrava riscul de producere a evenimentelor asigurate. Toate analizele necesare vă vor fi comunicate de consultantul în asigurări de viaţă şi vor fi realizate la un laborator agreeat de compania de asigurări.

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload