Feb 08

Acţiunile Apple au reprezentat pentru investitori o adevărată mină de aur în anumite perioade. Anul trecut, acţionarii companiei Apple au beneficiat de randamente foarte bune, determinate de evoluţia preţului acţiunilor pe bursă. Astfel, de la începutul anului 2012 şi până în august 2012, preţul acţiunilor Apple a crescut cu 50%, iar la sfârşitul lunii septembrie 2012, câştigul era de 66%, faţă de începutul anului. Însă toamna anului trecut a adus corecţii de preţ pentru această acţiune, preţul scăzând vertiginos, de la 700 de dolari pentru o acţiune, la data de 21 septembrie 2012 până la 468 dolari pentru o acţiune la valoarea de ieri, 7 februarie 2013. Pierderea devine deci, de -33%.

După o asemenea corecţie de preţ pentru o acţiune, investitorii se întreabă dacă nu cumva este un moment bun de cumpărare. Din păcate, părerea analiştilor nu este prea optimistă în ceea ce priveşte acţiunile Apple. Deşi ţinta de preţ se situează la un nivel mediu de aproximativ 600 de dolari pentru o acţiune, într-un interval de 12 luni, această ţintă de preţ este semnificativ mai mică faţă de cea definită de aceiaşi analişti în urmă cu o lună (când ţinta medie  era 740 de dolari pentru o acţiune).

Motivaţiile acestei viziuni mai pesimiste cu privire la evoluţia acţiunilor Apple provin din rezultatele comerciale ale companiei. Previziunile de vânzări au fost destul de moderate, iar ritmul de creştere a vânzărilor celor două produse cheie Apple: iPad şi iPhone, este acelaşi cu cel înregistrat de piaţă în ansamblu, marcând astfel o încetinire semnificativă faţă de creşterile cu care Apple ne obişnuise în trecut. În plus, ştirea recentă conform căreia Apple nu poate comercializa telefoanele iPhone sub această denumire pe teritoriul Braziliei, o piaţă cheie pentru Apple, ţinând cont că 38% dintre vânzările sale sunt pe teritoriul celor două continente americane, iar vânzarea iPhone generează 47% din vânzările companiei Apple, va atrage cu siguranţă din partea analiştilor evaluări şi mai conservatoare.

Inovaţia, elementul cheie care a stat la baza succesului produselor Apple în trecut este de asemenea pusă în discuţie în ceea ce priveşte contribuţia acesteia la viitoarele produse Apple. Congresul mondial de tehnologii mobile (Mobile World Congress) care va avea loc la sfârşitul lunii februarie se aşteaptă a anunţa tehnologii noi, mai competitive, dezvoltate de competitorii Apple, eveniment ce ar avea un impact şi mai accentuat asupra evaluării ţintei de preţ pentru aceste acţiuni.

Credeţi că Apple este capabil să revină în piaţă cu un produs absolut neobişnuit şi să redevină trend-setter-ul din anii trecuţi?

Dacă vi s-a părut interesant acest articol, abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro

One Response to “Acţiunile Apple – oportunitate sau declin?”

  1. Alex Ionica spune:

    Ca opinie personala, nu cred ca Apple va reveni pe piata cu un produs revolutionar, insa au inca produse suficient de bune incat sa isi mentina cotele de piata pe termen mediu.

    Mi se pare ca analistii financiari sunt foarte pesimisti, ei chiar nu iau in calcul cresterea pietei de telefoane si tablete din China, crestere ce va dura cativa ani buni (cu suisuri si coborasuri, ce e drept). Numarul de smartphone-uri pe cap de locuitor e mult mai mic decat in SUA, si se preconizeaza cresteri uriase in urmatorii ani.

    Daca Apple reuseste sa isi mentina cota de piata in China si reuseste cumva sa ocoleasca problemele legale din Brazilia, eu as zice ca AAPL e buy.

    Am gasit si un articol sursa pentru argumentul de mai sus: http://www.businessinsider.com/the-growth-of-chinas-smartphone-market-2012-11

Leave a Reply

preload preload preload