Feb 05

Cum ar fi dacă atunci când mergeţi la magazinul din colţ, pentru cumpărături de ultim moment, nu aţi mai primi rest bomboane sau gumă de mestecat, ci minute pre-paid pentru convorbiri pe mobil? Sau cum ar fi dacă atunci când v-aţi cumpăra de pe internet cărţi, alimente sau articole de îmbrăcăminte, în loc să plătiţi cash la livrare sau online cu cardul, aţi transfera minute pre-paid vânzătorului?

Un scenariu aproape de neimaginat? Ei bine, în unele ţări, este chiar o obişnuinţă, şi există chiar operatori care transformă aceste minute pre-paid în bani cash. În ţări precum Egipt, Kenya  sau Nigeria, oamenii nu numai că îşi transferă minute pre-paid între ei, prin intermediul operatorilor de telefonie mobilă pentru a-şi stinge diverse datorii, dar şi schimbă minutele pre-paid în bani atunci când au nevoie, graţie companiilor care oferă astfel de servicii.

În Zimbabwe, unde inflaţia este galopantă, a devenit o obişnuinţă ca plăţile să fie făcute prin intermediul dolarilor. Însă pe piaţă se găsesc în principal bancnote, iar în cazul fracţiunilor de dolar, transferul minutelor pre-paid a devenit forma preferată de acordare a restului. Iar tranzacţiile de acest tip sunt din ce în ce mai frecvente, ajungând la aproximativ 9000 de atsfel de tranzacţii pe zi.

Însă, dincolo de uşurinţa utilizarii unui astfel de mecanism de plată, minutele pre-paid devin o monedă de schimb, iar operatorii de telefonie mobilă, precum şi companiile care preschimbă minutele în bani devin reglementatorii acestui nou tip de piaţă „monetară”, o piaţă ce nu se supune direcţiei şi politicilor dictate de banca centrală. În plus, acest tip de transfer de minute pre-paid poate fundamenta plăţi ilicite, cum ar fi cele legate de comerţul ilegal de arme, o practică des întâlnită în Africa. Aşadar, o reglementare a acestui tip de schimb ar fi necesară.

Ce părere aveţi despre această facilitate? Credeţi că ne aduce mai aproape de troc, ca mijloc de schimb?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

 

One Response to “Minutele pre-paid ca monedă de schimb”

  1. Mihai spune:

    Ideea de a nu mai primi bomboane de calitate indoielnica ca rest la cumparaturi este buna, insa minute pre-paid ?! O cartela de doar 5 euro (la oricare din operatorii de telefonie mobila) vine cu cel putin 1000 -2000 de minute…
    Unde are succes aceasta idee ? In Kenya, Nigeria, Egipt ?! Romania nu este departe, insa parca am pretentii de la mine…

Leave a Reply

preload preload preload