Ian 29

Anul 2012 s-a încheiat! Este vremea bilanţului, pentru a vedea caât de mult s-au îndatorat românii şi cât au economisit în luna decembrie a anului trecut, şi să constatăm care este  situaţia creditelor şi depozitelor angajate de populaţie, la sfârşitul anului.  Banca Naţională a României pune la dispoziţie statistica pe care se bazează această analiză:

  • populaţia are credite în lei în valoare totală de 34,3 miliarde de lei, în scădere uşoară faţă de sfârşitul celui de-al treilea trimestru al anului 2012, cu -0,29% ,
  • populaţia are credite în valută, totalizând echivalentul a 70,4 miliarde de lei, marcând o scădere simţitoare faţă de sfârşitul celui de-al treilea trimestru al anului trecut, cu 2,35%,
  • în ceea ce priveşte economisirea, populaţia avea la sfârşitul anului 2012 depozite bancare în lei totalizând 73,4 miliarde de lei, în scădere uşoară faţă de sfârşitul trimestrului anterior, cu 0,4%,
  • depozitele bancare în valută ale populaţiei totalizau echivalentul a 50,2 miliarde de lei, în creştere cu 3,3% faţă de sfârşitul celui de-al treilea trimestru, anunţând deci, o înclinare mai mare a românilor pentru a economisi în valută pe sfârşit de an.
  • La nivelul României, se conturează un procent de 13,2% al creditelor restante în lei în totalul creditelor în lei, şi o pondere de 12,2% a creditelor restante în valută în totalul creditelor angajate în valută.  Se remarcă creşterea ponderii creditelor restante în ambele categorii (13,2% faţă de 12,8% ponderea creditelor restante în lei la sfârşitul celui de-al treilea trimestru, şi 11,4% faţă de 11,4 % ponderea creditelor restante în valută la sfarşitul celui de-al treilea trimestru).  Situaţia pe judeţe ne arată că cele mai responabile judeţe (cele care au cele mai mici rate a creditului restant) sunt Giurgiu (cu o pondere a creditului restant în totalul creditelor de 5.7%) şi Covasna (cu o pondere a creditului restant de 6,7% în totalul creditelor). La polul opus, cele mai mari ponderi de credite restante în totalul creditelor angajate (lei +valută) le au Satu-Mare (22,5%) şi Sibiu (19%). Surprinzătoare este evoluţia judeţului Suceava, care în trimestrul trei al anului trecut se număra printre codaşe în ceea ce priveşte ponderea creditelor restante în totalul creditelor angajate (18,4%), iar la sfârşitul anului a ajuns în fruntea acestui clasament, cu o pondere a creditelor restante de numai 7,2%. O evoluţie inversă a fost înregistrată la nivelul judeţului Teleorman, care în trimestrul 3 al anului trecut era în top 5 judeţe cu cele mai mici rate ale creditului restant (7,9%), iar până la sfârşitul anului, a ajuns în top cinci al judeţelor cu cele mai mari rate ale creditului restant (16,8%).
  • Raportul depozite/credite la nivelul populaţiei întregii Românii este de 95,8%, în creştere faţă de trimestrul anterior (92,8%). Fruntaşe în acest sens sunt judeţele Gorj (169,8%), Bacău (142,5%), Mureş (139,4%) . Codaşe sunt Maramureş (58,1%), şi Ialomiţa (61,3%), acestea înregistrând valori ale depozitelor care abia acoperă  jumătate din creditele angajate.

Iată şi o situaţie mai grafică cu topul judeţelor , în funcţie de aceşti indicatori:

 

Cum credeţi că vor evolua aceşti indicatori în anul 2013?

Dacă vi s-a părut interesant acest articol, abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload