Ian 18

Anul 2012 a marcat un an foart bun pentru bursa românească din perspectiva randamentelor. Deşi volatilităţile au fost semnificative, cu creşteri spectaculoase şi scăderi dramatice, în ansamblu, anul trecut a adus profit investitorilor de pe bursă.

Iată cum au evoluat principalii indici de pe bursa românească: BET (redă evoluţia preţului celor mai lichide 10 acţiuni de pe bursă) , BET-FI (indică evoluţia preţului acţiunilor celor 5 SIF-uri şi a Fondului Proprietatea) şi BET-XT (arată evoluţia preţului celor mai lichide 25 de acţiuni de pe bursă, inclusiv a SIF-urilor):

După cum se poate observa,anul 2012 a început foarte promiţător, ajungând ca până în luna martie, să ofere investitorilor de pe bursă câştiguri de 22%-32%. Trendul nu s-a păstrat însă, luna mai a anului trecut nefiind de bun augur pentru investitori. Preţurile cţiunilor au scăzut, pe fondul perioadei ex-dividend (dividendele oferite de acţiunile de pe bursă au fost destul de mari), dar şi în urma corelării cu evoluţiile burselor internaţionale, care au traversat o perioadă de corecţie. Din iunie, însă trendul pozitiv s-a reconturat, pentru ca finalul anului să găsească toţi indicii pe un plus important faţă de începutul său.

Indicele BET-FI a avut o evoluţie mai favorabilă investitorilor, comparativ cu ceilalţi doi indici, marcând, în perioadele de creştere de pe bursă, câştiguri mai mari decât indicele BET sau indicele BET-XT. Performanţele indicilor în ansamblul anului 2012 au fost:  indicele BET:+18,74%, indicele BET-XT: +19,93%, indicele BET-FI: +31,2%.

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload