Noi 29

Criza financiară a marcat un punct de cotitură în existenţa investiţiilor alternative. La nivel internaţional, activele administrate prin intermediul investiţiilor alternative s-au dublat ca valoare între anii 2005 – 2011, ajungând la sfârşitul anului trecut la 6,5 mii de miliarde de dolari.

Investiţiile alternative includ fondurile de investiţii de tip absolute return, tranzacţionarea valutelor, fonduri de  investiţii în energie, în resurse naturale, în metale preţioase, în active imobiliare, fonduri cu strategii bazate pe volatilitate.

Investitorii instituţionali deţin active de tipul investiţiilor alternative de aproximativ 24 mii de miliarde de dolari. Previziunile sunt ca până la sfârşitul anului 2013, deţinerile investitorilor instituţionali în investiţi alternative să atingă 25% din totalul portofoliilor lor investiţionale.

Pe partea de retail, estimările sunt ca până în anul 2015, investiţiile alternative vor avea o pondere de o pătrime în totalul veniturilor.

Iată cum au evoluat activele în zona investiţiilor alternative (grafic oferit de McKinsey):

Credeţi că românii vor începe să „guste” din  investiţiile alternative în perioada următoare?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload